Faktaboks

Frank Ocean

Christopher Edwin Breaux

født:
28. oktober 1987, Long Beach, California

Frank Ocean er en amerikansk låtskriver og sanger. Musikken hans kan kategoriseres som hiphop, men har elementer av elektronisk funk, pop-soul, jazz-funk og psykedelisk musikk. Han er trolig mest kjent for albumet channel ORANGE (2012), men ga året før ut en mixtape: Nostalgia, Ultra. Frank Ocean har også skrevet musikk for kjente artister som Beyoncé, Justin Bieber og John Legend.

Channel ORANGE ble gitt ut i juli 2012 og fikk mye omtale. Musikken karakteriseres av elektronisk keyboards, dempet perkusjon, flyktige melodipassasjer, vibrerende gitarriff og elektroniske effekter. Ocean eksperimenterer mye med virkemidler, og bruker alt fra verdslige lyder som for eksempel hundebjeff og måkeskrik til nydelige akkordprogresjoner og fengende rytmer. Albumet ble av mange omtalt som nyskapende, og Evan Rytlewski fra The A.V. Club beskriver det musikalske uttrykket som tilhørende Neo-soul. Låtene fra channel ORANGE kan analyseres på mange plan. Tekstene beskriver blant annet homoerotiske følelser, og dette førte til at mange stilte spørsmål ved Oceans legning. I et åpent brev via Oceans Tumblr-blogg beskrev han hvordan han som 19-åring opplevde sin første kjærlighet, og at det var til en mann. Albumet ble lovprist av anmelderne og vant Grammyprisen i 2013 i kategorien «Best Urban Contemporary Album».

Senere har Ocean samarbeidet med store artister som Jay-Z og Kanye West. I august 2016 slapp han albumet Endless eksklusivt på strømmetjenesten Apple Music. Dette var et tilfelle der en strømmetjeneste opptrådte som plateselskap. Universal Music, som Ocean har kontrakt med, nedla deretter forbud mot flere slike utgivelser. Endless er heller ikke kvalifisert til å være med på VG-lista. Hans andre fullverdige soloalbum, Blonde, ble sluppet få dager senere. Albumet gikk rett til topps på albumlistene i USA og Storbrittania, og nådde også førsteplassen på VG-lista. Ocean samarbeidet i 2017 med Calvin Harris og Migos på låta Slide, og har siden sluppet flere egne singler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg