Faktaboks

Frank Ocean

Christopher Edwin Breaux

Født
28. oktober 1987, Long Beach, California, USA

Frank Ocean er en amerikansk låtskriver og sanger. Musikken hans kan kategoriseres som hiphop, men har elementer av elektronisk funk, pop-soul, jazz-funk og psykedelisk musikk. Frank Ocean startet sin karriere som låtskriver, og han har skrevet musikk for kjente artister som Beyoncé, Justin Bieber, Brandy og John Legend. Han debuterte som soloartist i 2011 med mixtapen Nostalgia, Ultra.

Hans første studioalbum, Channel ORANGE, ble gitt ut i juli 2012 og fikk mye omtale. Musikken karakteriseres av keyboard, dempet perkusjon, flyktige melodipassasjer, vibrerende gitarriff og elektroniske effekter. Ocean eksperimenterer med ulike musikalske virkemidler, og på Channel ORANGE bruker han blant annet lyder fra naturen eller dagliglivet, som for eksempel hundebjeff og måkeskrik. Albumet ble av mange omtalt som nyskapende, og det musikalske uttrykket har blitt beskrevet som å tilhøre neo-soul. Tekstene beskriver blant annet homoerotiske følelser, og dette førte til at mange stilte spørsmål ved Oceans legning. I et åpent brev via Oceans Tumblr-blogg beskrev han hvordan han som 19-åring opplevde sin første kjærlighet, og at det var til en mann. Albumet ble lovprist av anmelderne og vant Grammy i 2013 i kategorien «Best Urban Contemporary Album».

Senere har Ocean samarbeidet med store artister som Jay-Z og Kanye West. I august 2016 slapp han albumet Endless eksklusivt på strømmetjenesten Apple Music. Dette var et tilfelle der en strømmetjeneste opptrådte som plateselskap. Universal Music, som Ocean har kontrakt med, nedla deretter forbud mot flere slike utgivelser. Endless er heller ikke kvalifisert til å være med på VG-lista. Hans andre fullverdige soloalbum, Blonde, ble sluppet få dager senere. Albumet gikk rett til topps på albumlistene i USA og Storbritannia, og nådde også førsteplassen på VG-lista.

Ocean samarbeidet i 2017 med Calvin Harris og Migos på låta Slide, og har siden gitt ut flere egne singler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg