Pancho Villa og hans menn, 1914. Av /Library of Congress. Falt i det fri (Public domain)

Francisco «Pancho» Villa

Faktaboks

Francisco «Pancho» Villa
født Doroteo Arango
Uttale
p'antsjo bˈija
Født
5. juni 1878, San Juan del Río, Durango, Mexico
Død
20. juni 1923, Parral, Chihuahua, Mexico
Francisco «Pancho» Villa var en av de mest sentrale aktørene i den meksikanske borgerkrigen på 1910-tallet, som ledet til revolusjonen i Mexico. Han ledet en stor hær av opprørere, og var ettersøkt i både Mexico og USA.
Av /Library of Congress.
Pancho Villa til hest under den meksikanske borgerkrigen, sannsynligvis under slaget om Ojinga i Chihuahua i Nord-Mexico, som fant sted i januar 1914.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Francisco «Pancho» Villa var en meksikansk geriljaleder under borgerkrigen i Mexico mellom 1910 og 1920.

Villa deltok i Francisco Maderos opprør mot Porfirio Díaz, og ble deretter dødsdømt av general Victoriano Huerta i 1912, men unnslapp ved å flykte til USA. Han kom tilbake til Mexico i 1913 og organiserte et frikorps kalt División del Norte («Norddivisjonen») med flere tusen medlemmer.

I samarbeid med Venustiano Carranza ledet han kampen mot Huerta fra 1913 til 1914, men rivaliseringen mellom de to førte til at Villa måtte søke tilflukt i fjellområdene i Nord-Mexico. For en tid allierte han seg med Emiliano Zapata, men drev for det meste sin egen geriljakrig mot myndighetene, foruten spredte aksjoner mot amerikanske borgere og amerikansk territorium.

I 1920 kom det til forsoning mellom Villa og den nye, revolusjonære regjeringen, og Villa trakk seg tilbake til en jordeiendom som regjeringen gav ham. Her ble han senere myrdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg