Emiliano Zapata og hans menn. Av /Library of Congress. Falt i det fri (Public domain)

Emiliano Zapata

Faktaboks

Emiliano Zapata
Uttale
zapˈata
Født
8. august 1879, Anenecuilco, Mexico
Død
10. april 1919, Morelos, Mexico

Emiliano Zapata, meksikansk revolusjonær og geriljaleder, deltok i Francisco Morelos kupp mot Porfirio Díaz i 1911. Under slagordet «Jord og frihet» organiserte han en omfattende motstandsbevegelse og gjennomførte jordreformer i de områdene han etter hvert kontrollerte, inntil han i 1919 ble lokket i bakhold og skutt.

Av /NTB Scanpix ※.
Emiliano Zapata (med bart, sittende i midten) og hans nærmeste medarbeidere på Hotel Coliseo i Mexico by 24. juni 1911, da de kom for å møte Francisco Madero etter diktatoren Porfirio Díaz' avgang som president.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Emiliano Zapata var en meksikansk revolusjonær og geriljaleder under borgerkrigen i Mexico mellom 1910 og 1920.

Som ung landarbeider organiserte han i 1909–1910 en oppstand mot de store jordeierne i provinsen Morelos. 1911 deltok han med 5000 mann i Francisco Maderos kupp mot Porfirio Díaz, men kom senere i konflikt med Madero på grunn av uenighet om avvæpning av geriljaen.

Under slagordet Tierra y Libertad (spansk for 'Jord og frihet') organiserte Zapata en omfattende motstandsbevegelse og begynte å gjennomføre en jordreform i de områder han kontrollerte.

1914 søkte han samarbeid med Venustiano Carranza, men brøt snart med ham og allierte seg for en tid med Pancho Villa. I de følgende år drev Zapata geriljakrig mot Carranzas styrker og videreførte reformarbeidet i Morelos, der han til slutt også ble lokket i et bakhold og skutt.

Geriljabevegelsen EZLN i den sørlige delstaten Chiapas har tatt navn etter Emiliano Zapata.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg