Venustiano Carranza

Faktaboks

Venustiano Carranza

fødenavn: José Venustiano Carranza De La Garza

Uttale
carrˈanza
Født
1859, Cuatro Ciénegas, Mexico
Død
1920, Tlaxcalantongo, Mexico

Venustiano Carranza var en sentral lederskikkelse i den meksikanske revolusjonen, og president i Mexico fra 1916 til 1920.

Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Venustiano Carranza var en av lederne under den meksikanske revolusjonen og var president i Mexico fra 1916 til 1920. Under hans administrasjon ble Mexicos nåværende grunnlov utarbeidet og vedtatt.

Carranza ble en sentral figur etter at president Porfirio Díaz ble styrtet av revolusjonære i 1910–1911. I 1911 ble Carranza guvernør i Coahuila og satte i gang en rekke sosiale reformer. Som leder for den konstitusjonalistiske fraksjonen i den meksikanske revolusjonen tok han del i opprøret mot Victoriano Huertas militærdiktatur, og etter å ha beseiret det kontrarevolusjonære regimet ble han de facto president i 1914. Med kunngjøringen av en ny meksikansk grunnlov i 1916 ble Carranza valgt til president av den nye republikken. Grunnloven av 1917 satte de juridiske og politiske rammene for revolusjonen, og var den første i verden som stadfestet sosiale rettigheter.

Carranza tok sikte på å bli leder for samtlige revolusjonære bevegelser i Latin-Amerika, men i 1920 gjorde han en alvorlig feil: Han forsøkte å innsette en ukjent arvtaker til presidentembetet, i stedet for den populære Álvaro Obregón. Under det påfølgende opprøret ble Carranza tvunget på flukt og myrdet i fluktforsøket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg