hangglider

Artikkelstart

Hangglider er et luftfartøy der vingeprofilet er dannet av en duk spent over en ramme av aluminium. Det eksakte vingeprofilet opprettholdes av bøyde aluminiumsspiler. Vingene holdes utspent med vaier fra vinge til vinge via en mast over og en trekantramme under, eller uten toppmast med rør av karbon som tåler store belastninger. En typisk hangglider har vingespenn på mellom ti og tolv meter og vingeareal på 14–18 kvadratmeter med glidetall mellom 1:10 og 1:16 og steilehastighet på cirka 30 km/h.

Hangglider er en bemannet, ikke motordrevet innretning som er tyngre enn luft, som kan startes og landes ved hjelp av førerens egen muskelkraft og som under flyging bare bæres oppe av aerodynamiske reaksjoner på faste bæreflater. En hangglider fungerer som et lite seilfly uten hjul, hvor piloten henger under flyvingen, og kan styre ved vektforskyvning. Hangglideren fungerer dessuten som en avansert paraglider med stive deler.

Piloten er festet til glideren med en karabinkrok og henger i liggende stilling i en soveposelignende sele inne i trekantrammen. Glideren styres ved at piloten flytter kroppsvekten i den retning han ønsker å svinge. Han kan også regulere hastigheten ved å forskyve seg fremover (hastigheten øker) eller bakover (hastigheten minker). Ved landing steiler piloten glideren ved å skyve seg kraftig bakover rett over landingsstedet og deretter lande stående.

En hangglider startes som regel ved at piloten løper glideren i gang nedover en bratt bakke. Når glideren har oppnådd tilstrekkelig hastighet i forhold til den omkringliggende luften, tar den av og flyr. Start kan også foretas ved vinsjopptrekk eller slep etter mikrofly. Noen hangglidere kan påmonteres hjelpemotor, og starter og lander man ved hjelp av pilotens føtter er det da en hangglider, men monteres hjul sorterer den under mikrofly.

Som oppfinner av den moderne hangglideren regnes Francis M. Rogallo, selv om flere av de tidligste luftfartøyer i sin konstruksjon og manøvreringsmetode har klare likhetstrekk med hangglideren. For eksempel er Otto Lilienthals fly i prinsippet en hanggliderlignende konstruksjon.

Hangglider er også en konkurransesport, og i konkurranser skilles det mellom hangglidere med stiv eller fleksibel ving og en tredje klasse der førerplassen utgjør en integrert del av vingesystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg