Faktaboks

Frøen
Etymologi
av norrønt frjór, ‘fruktbar’ og vin, ‘naturlig eng’
Frøen. Fra Villaveien.

Frøen er et boligstrøk og tidligere gårder i Oslo, bydel Vestre Aker.

Gårder

Gården var delt i fire bruk i middelalderen: Nedre, Nordre, Østre og Søndre Frøen. De tre første var klostergods under Hovedøya kloster, mens søndre var underlagt Nonneseter kloster. Halvparten av Store Frøen og hele Lille Frøen ble krongods i 1537, etter at reformasjonen ble innført i Norge. Resten tilhørte Christiania bispestol til midten av 1800-tallet. I 1663 ble krongodset solgt.

Lille Frøen ved Frøen stasjon på Holmenkollbanen har fredet våningshus. Store Frøen eller Nansen-Frøen på sørsiden av Sørkedalsveien var Fridtjof Nansens fødested; hovedbygningen ble revet i 1969.

Boligstrøk

Gårdene har gitt navn til boligstrøket Frøen, vest for Majorstua stasjon. Boligutbygging med eneboliger etter at Holmenkollbanen ble åpnet gjennom området i 1898. I området ligger en rekke fine funkisvillaer fra omkring 1930. Frøen er stoppested på Holmenkollbanen, til 1992 også på Sognsvannsbanen.

Navnet

Frøen hadde sannsynligvis navnet Frǿn i norrønt, sammensatt av frjór, fruktbar, og vin, naturlig eng.

Kart

Frøen
Frøen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tom Schmidt

Tolkningen er korrekt, men norrøn form av navnet har vært Frǿn, som går tilbake på yngre urnordisk dativ *freu-(w)inju.
Dativformen "j Frøn" (søndre) er overlevert i Røde bok s. 300. Akkusativformen "Frøne" i samme kilde s. 279. Hvor finnes middelalderkildene som viser Nedre og Østre?

skrev Knut Are Tvedt

OK.

Jeg er ikke helt sikker på hva du spør om kildene til, men opplysningene om de fire Frøen-gårdene regner jeg med kommer fra Oslo byleksikon, som igjen bygger på standardverket om Aker-gårder av Henning Sollied fra 1947. Jeg holder for tiden på med å ajourføre byleksikonet og skal gå litt mer i detaljer i den artikkelen. Regner med at snl-artikkelen er detaljert nok. KAT

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg