Steinar Hindenes

Faktaboks

Steinar Hindenes
Født
14. september 1954, Lindås kommune
Steinar Hindenes.
Portrettbilde
Av .
Cirkus Design. Modell: Monk. Produsert av Fora Form.
Stol
Av .
Steinar Hindenes, Petter Knudsen og Anders Berg. Modell: O´Clock. Produsert av Materia, Sverige.

Artikkelstart

Steinar Hindenes er en norsk møbeldesigner. Han har siden etableringen samarbeidet med en rekke møbeldesignere og interiørarkitekter. Sammen med Dave Vikøren tegnet han den anerkjente Jazz-collection.

Utdannelse og tidlige år

Steinar Hindenes og Olav Eldøy. Modell: Formula. Produsert av Møremøbler.
Sittemøbel
Av .

Steinar Hindenes er utdannet ved Statens Kunsthåndverkskole i Bergen i 1979. I 1979–1980 hadde han egen praksis i Bergen. Sammen med Olav Eldøy etablerte han designkontoret Eldøy & Hindenes på Stord (1980–1986). I fellesskap utviklet de den postmodernistiske, modulbaserte sofaen og benken Formula for Møremøbler (nå Fora Form).

Steinar Hindenes Design

I perioden fra 1986 til 1992 drev Hindenes igjen for seg selv under designkontoret Steinar Hindenes Design. To stoler som gjorde seg bemerket er Miles og Z. Prototypen til Z er enkelt utformet som et stålskjelett med et Z-formet sete og rygg i ett stykke. Uttrykket er minimalistisk, samtidig som kontrastene mellom det stramme og organiske skaper et spenningsmoment.

Miles er med et lignende sete som Z, mens den bueformede ryggen er i solid tre, og med slektskap til Jan Lunde Knudsens Rondo (rundt 1961). Miles ble lansert av Vatne Møbler i 1989, men da som karmstol i heltre.

Circus Design

Sammen med Dave Vikøren etablerte Hindenes designfirmaet Circus Design i Bergen i 1992. Blant deres første oppgaver var å tegne nye møbler for Kulturhuset USF. I 1993 kom de med de første modellene i Jazz Collection. Stabelstolen Monk er hovedverket i møbelkolleksjonen. Den har med konisk formede bein i stålrør, en bueformet rygg og et sete som nærmest svever.

For det danske firmaet Bahnsen tegnet designerduoen Blue Bird Collection, som ble presentert på møbelmessene i Köln, København og Stockholm i 1998. Stolen Webster, som fikk Merket for god design, kjennetegnes av et kraftig utformet sete og en rygg som fører tankene tilbake til 1930-tallsfunksjonalismens salongmøbler.

Samtidig som Hindenes samarbeidet med Vikøren formga han også modeller under eget navn. Hvilestolen Long John for danske Bahnsen har et understell i metall som signaliserer både fart og spenning, mens sete- og ryggkonstruksjonen er i hud.

For den svenske teppeprodusenten Kasthall formga Circus Design det håndtuftede teppet Canonball.

Flere samarbeidspartnere

Da Cirkus Design ble oppløst i 2003, etablerte Hindenes eget designkontor – Steinar Hindenes Design AS. I perioden fra 2006 til 2008 samarbeidet Hindenes med Atle Tveit, Lars Tornøe og Geir Særtveit.

Sammen med Tveit og Tornøe formga han hvilestolen Bone for det svenske firmaet Materia, som ble lansert i 2009. Samme år startet han Designkontoret Knudsen og Hindenes sammen med Petter Knudsen. I 2011 forandret firmaet navn til KnudsenBergHindenes etter at Anders Berg ble med. De har hatt en rekke sterke produkter. Sofaen UP ble utviklet for underholdningsprogrammet SenkveldTV 2 (2012).

Sammen med Frode Myhr tegnet designertrioen sofaen Plank for danske dk3. Typisk for sofaen er seteunderstellet som er utformet av en solid gulvplanke i samarbeid med gulvprodusenten Dinesen.

I 2019 gikk Petter Knudsen ut av KnudsenBergHindenes og firmaet forandret navn til Berg & Hindenes.

Merittert professor

Steinar Hindenes var i perioden fra 2007 til 2018 professor ved avdeling for interiørarkitektur og møbeldesign ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (siden 2017 del av UiB, Fakultet for kunst, musikk og design, Institutt for design). Hindenes har også deltatt på en rekke utstillinger – nasjonalt som internasjonalt. Han har også mottatt flere priser og utmerkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nyberg, Jan (2004). Circus: Design made in Bergen, Vestlandske Kunstindustrimuseum/Skald
  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg