Steinar Hindenes er en norsk møbeldesigner. Han har siden etableringen samarbeidet med en rekke møbeldesignere og interiørarkitekter. Sammen med Dave Vikøren tegnet han den anerkjente Jazz-collction.

Steinar Hindenes er utdannet ved Statens Kunsthåndverkskole i Bergen i 1979. I 1979–1980 hadde han egen praksis i Bergen. Sammen med Olav Eldøy etablerte han designkontoret Eldøy & Hindenes på Stord (1980–1986). I fellesskap utviklet de den postmodernistiske, modulbaserte sofaen og benken Formula for Møremøbler (nå Fora Form).

I perioden fra 1986 til 1992 drev Hindenes igjen for seg selv under designkontoret Steinar Hindenes Design. To stoler som gjorde seg bemerket er Miles og Z. Prototypen til Z er enkelt utformet som et stålskjelett med et Z-formet sete og rygg i ett stykke. Uttrykket er minimalistisk, samtidig som kontrastene mellom det stramme og organiske skaper et spenningsmoment.

Miles er med et lignende sete som Z, mens den bueformede ryggen er i solid tre, og med slektskap til Jan Lunde Knudsens Rondo (cirka 1961). Miles ble lansert av Vatne Møbler i 1989, men da som karmstol i heltre.

Sammen med Dave Vikøren etablerte Hindenes designfirmaet Circus Design i Bergen i 1992. Blant deres første oppgaver var å tegne nye møbler for Kulturhuset USF. I 1993 kom de med de første modellene i Jazz Collection. Stabelstolen Monk er hovedverket i møbelkolleksjonen. Den er med konisk formede bein i stålrør, en bueformet rygg og et sete som nærmest «svever».

For det danske firmaet Bahnsen tegnet designerduoen Blue Bird Collection, som ble presentert på møbelmessene i Köln, København og Stockholm i 1998. Stolen Webster, som fikk Merket for god design, kjennetegnes fremst for et kraftig utformet sete og en rygg som fører tankene tilbake til 1930-tallsfunksjonalismens salongmøbler.

Samtidig som Hindenes samarbeidet med Vikøren formga han også modeller under eget navn. Hvilestolen Long John for danske Bahnsen har et understell i metall som signaliserer både fart og spenning, mens sete- og ryggkonstruksjonen er i hud.

For den svenske teppeprodusenten Kasthall formga Circus Design det håndtuftede teppet Canonball.

Da Cirkus Design ble oppløst i 2003, etablerte Hindenes eget designkontor – Steinar Hindenes Design AS. I perioden fra 2006 til 2008 samarbeidet Hindenes med Atle Tveit, Lars Tornøe og Geir Særtveit.

Sammen med Tveit og Tornøe formga han hvilestolen Bone for det svenske firmaet Materia, som ble lansert i 2009. Samme år startet han Designkontoret Knudsen og Hindenes sammen med Petter Knudsen. I 2011 forandret firmaet navn til KnudsenBergHindenes etter at Anders Berg ble med. De har hatt en rekke sterke produkter. Sofaen UP ble utviklet for underholdningsprogrammet SenkveldTV 2 (2012).

Sammen med Frode Myhr tegnet designertrioen sofaen Plank for danske dk3. Typisk for sofaen er seteunderstellet som er utformet av en solid gulvplanke i samarbeid med gulvprodusenten Dinesen.

Steinar Hindenes er siden 2007 professor ved avdeling for interiørarkitektur og møbeldesign ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (siden 2017 del av UiB, Fakultet for kunst, musikk og design, Institutt for design). Hindenes har også deltatt på en rekke utstillinger – nasjonalt som internasjonalt. Han har også mottatt flere priser og utmerkelser.

  • Nyberg, Jan. Circus: Design made in Bergen. Vestlandske Kunstindustrimuseum/Skald. Bergen, 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.