Plassering av Kina med naboland rundt, kart
Både Folkerepublikken Kina (det store fastlandsområdet i grønt på kartet) og Republikken Kina (øya Taiwan aust for fastlandsområdet) har "Kina" som del av sitt namn. Republikken Kina blei skipa etter Qingdynastiets fall i 1912, og etablerte seg på øya Taiwan i 1949 etter ein tapt borgarkrig. Folkerepublikken blei skipa i 1949.
Folkerepublikken Kina og Republikken Kina
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Folkerepublikken Kina er det offisielle namnet på Kina, og siktar til det styret som blei etablert i Kina i 1949.

Faktaboks

Også kjend som

kinesisk Zhonghua Renmin Gongheguo (中华人民共和国)

engelsk People's Republic of China

Vanlegvis nyttar ein bare namnet Kina på norsk, men det fulle namnet er Folkerepublikken Kina, ikkje å forveksla med Republikken Kina, som er namnet som styresmaktene på Taiwan nyttar om si styreform.

Historikk

Etter ein borgarkrig mellom Nasjonalistpartiet (Kuomintang) og Kinas kommunistparti blei Folkerepublikken Kina proklamert 1. oktober 1949. Denne datoen har i ettertid vore feira som Kinas nasjonaldag. Etter nederlaget i borgarkrigen flytta Nasjonalistpartiet regjeringa si til øya Taiwan og reetablerte Republikken Kina der.

Diplomati

Anerkjenning av at det bare er eitt Kina, at Taiwan er ein del av Kinas territorium og at det er styresmaktene i Folkerepublikken Kina som rettmessig representerer Kina, var grunnlaget for Kinas medlemskap i FN i 1971. Dette sokalla eitt-Kina-prinsippet er grunnlaget for alt diplomatisk samband med Kina. Folkerepublikken Kina har diplomatisk samband med 181 nasjonalstatar.

Noreg har hatt fullt diplomatisk samband med Folkerepulikken Kina sidan 1954.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg