Flora Danica (servise)

Flora Danica-servicet kom i 1803 og er fortsatt i produksjon ved Den Kongelige Porcelainsfabrik.
Tallerken fra "Flora Danica". Utført ved Den Kongelige Porcelainsfabrik.

Artikkelstart

Flora Danica er et servise som er blant de mest berømte og eksklusive produktene fra Den Kongelige Porcelainsfabrik i København. Det kom i 1803 og er fremdeles i produksjon ved Den Kongelige Porcelainsfabrik. Serviset er dekorert med avbildninger av blomster fra det store plansjeverket Flora Danica, som kom ut fra 1761 ved Georg Christian Oeder.

Faktaboks

Uttale
flˈora dˈanica-serviset

Historikk

Ideen til Flora Danica serviset kom fra Den Kongelige Porcelainsfabriks direktør Johan Theodor Holmskjold allerede i 1781. Han var tidligere professor i botanikk ved Københavns universitet. Blomstermaleren Johann Christoph Bayer gikk i gang med dekoren. Utfordringen var å overføre en vitenskapelig tolkning samtidig som det ble kunstnerisk. En del av kunststykket var å tilpasse motivene til porselenets flater. Blomstenes farger mot den hvite bunnglasuren og forgylningen fikk en effektfull virkning.

I 1790 ble det bestemt av den danske regjering at et porselensservise med plansjene som forlegg skulle foræres Katarina den store av Russland. Da Katarina døde i 1796 hadde Bayer ferdigstilt 2528 servisedeler, og det manglet drøye 180 deler. Det danske hoff besluttet i 1797 å utvide serviset til 100 kuverter, men i 1802 utgikk en kongelig ordre om å stoppe produksjonen av serviset. Flora Danica-serviset ble for første gang brukt i anledning Kronprins Frederiks bursdag i 1803. I dag befinner seg serviset på Rosenborg slott og brukes ytterst sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg