Flora Danica ble utgitt i perioden 1761-1883 og inneholdt planter fra Danmark, Færøyene, Island, Grønland og Norge. Floraen besto av totalt 54 bind og inneholdt 3240 plansjer med illustrasjoner av planter. Verket inneholdt både blomsterplanter og sporeplanter.

Faktaboks

Uttale
flˈora dˈanica
Også kjent som

Aftegninger paa de Planter, som voxe vildt i Kongerigerne Danmark og Norge, i Hertugdommene Slesvig og Holsteen, og i Grevskaberne Oldenburg og Delmenhorst, til at oplyse det under Titel Flora Danica paa Kongelig Befaling foranstaltete Verk over disse Planter

En kort historikk

Georg Christian Oeder tok initiativ til verket og utga de første 600 plansjene. Han ble etterfulgt av en rekke andre botanikere, blant annet norske Martin Vahl. Den siste var Johan Lange.

Planene for Flora Danica endret seg flere ganger i løpet av perioden verket ble utgitt. For eksempel ble det publisert få planter etter at unionen med Norge ble oppløst. I 1853–74 utkom tre suppleringsbind med norske og svenske planter. Planen var også å gi grundige beskrivelser av plantene inkludert nytteverdi, men teksten ble i liten grad fullført.

Verket inneholder ikke noe system for klassifikasjon av artene, men botanikeren Johan Lange utga en oversikt i 1887 over innholdet i hele serien (alfabetisk, systematisk og kronologisk, kalt «Nomenclator Flora Danica»).

Illustrasjonene satte en ny standard

Illustrasjonene ble laget som kobberstikk. Noen utgaver ble malt for hånd etterpå, andre ikke, slik at det fantes en kostbar og en noe rimeligere versjon av verket.

Planen var i utgangspunktet at alle plantene skulle illustreres i naturlig størrelse, og at det skulle være kun en art per plansje. Denne planen ble endret noe for store og små planter, for eksempel ble flere arter av mose satt sammen på en plansje, og de største plantene ble forminsket. Små detaljer kunne også bli forstørret.

En rekke illustratører var involvert i arbeidet. Plansjene i Flora Danica satte en ny standard for botaniske illustrasjoner, og ble senere benyttet i det svært kostbare Flora Danica-serviset. Dette serviset har håndmalte kopier av illustrasjonene i de originale utgivelsene.

Flora Danica på nett

Flora Danica er i sin helhet digitalisert, og alle plansjene med beskrivelser kan søkes opp på Det kongelige biblioteks nettsider (se under eksterne lenker).

Tittelen Flora Danica er også benyttet av en annen og eldre flora, publisert i 1648 av Simon Paulli på forespørsel fra Kong Christian IV. Denne floraen beskriver planter av medisinsk interesse.

Eksterne lenker

  • Det kongelige bibliotek: Flora Danica

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg