Flåmselva

Sykling fra Myrdal stasjon og ned til Flåm er populært, og utgjør en avstikker til Rallarvegen.

Flåmselva
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Flåmsdalen er en trang dal i Aurland kommune i Vestland fylke. Den er 18 kilometer lang og strekker seg fra botnen av Aurlandsfjorden, en sørlig arm av Sognefjorden, innover mellom bratte fjell, med topper på 1300–1700 meter over havet, til Myrdal stasjonBergensbanen.

I nedre del er dalen mer åpen og har veldyrket jord. Oppover dalen er bosetningen spredt. Øverste gård ligger 480 meter over havet, cirka 9 kilometer fra sjøen. Gjennom dalen renner Flåmselva, som er varig vernet mot vannkraftutbygging.

Det går jernbane fra Flåm opp til Myrdal stasjon (866 meter over havet) på Bergensbanen. En eldre vei går opp Flåmsdalen til Myrdal, som opprinnelig var anleggsvei i forbindelse med bygging av Bergensbanen. Veien er satt i stand som sykkel- og turvei (del av Rallarveien).

Flåmsdalens veldige natur har trukket til seg turister lenge før banen kom. Det er turisthoteller både på Fretheim nede ved fjorden og på Vatnahalsen, like ved Myrdal. I Flåmsdalens nedre del ligger Flåm kirke, bygd i 1667.

I nedre del av dalen ved Flåm kyrkje, står en bautastein til minne om Per Sivle.

Det er mange jettegryter på Furuberget. I Flåmsdalen er det en ziplinebane.

Kart

Flåmsdalen
Flåmsdalen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg