Rallarveien (ved Bergensbanen)

Rallarveien langs Bergensbanen.

Artikkelstart

Rallarveien er en tidligere anleggsvei langs Bergensbanen som nå har blitt en populær sykkelvei. Veien går langs jernbanens høyfjellstrekning over Hardangervidda, fra Haugastøl i Hol kommune, i Viken fylke, til Voss i Vestland fylke, totalt 123 kilometer, men avbrutt av Gravhalstunnelen.

Faktaboks

Også kjent som
Rallarvegen

Rallarveien passerer Finse, Hallingskeid og Vatnahalsen til Myrdal stasjon, hvor Flåmsbanen går ned til Flåm i Aurland kommune, i Vestland fylke. Før stasjonen har Rallarveien en avstikker ned til Flåm. Der går den i 21 svinger ned til Kårdal, øverste gård i Flåmsdalen og videre forbi Berekvam, Rjoandefossen og Flåm kirke. Fra Haugastøl til Flåm er det omntrent 80 kilometer. Veien fra Upsete til Voss er omtrent 43 kilometer). Høyeste punkt på veien er øst for Fagernut vokterbolig, 1341 meter over havet, og laveste punkt er ved fjorden i Flåm.

Historikk

Rallarveien ble anlagt i forbindelse med byggingen av Bergensbanen i perioden 1895–1909. Den sto til forfalls i mange år, men ble så rustet opp og åpnet som sykkelvei sommeren 1974. Veien blir årlig besøkt av om lag 25 000 syklister. Det er overnattingsmuligheter langs veien på Oksebotn vokterbolig, Finsehytta, Finse 1222, Hallingskeid turisthytte, Vatnahalsen høyfjellshotell, Myrdal Fjellstove og Upsete Fjellstove. Det er servering på Fagernut vokterbolig. Rallarveiens historie er dokumentert på Rallarmuseet på Finse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg