Fjelldronning er ein kittmogna halvfast kvitost frå Avdem gardsysteri i Lesja øvst i Gudbrandsdalen. Osten fekk tildelt Spesialitet-merket frå Matmerk i 2014. I ystinga vert det kun nytta rå kumjølk frå eigen buskap.

Osten vert mogna på granhyller i minst fire månader, vaska med saltvatn og snudd kvar dag dei to fyrste vekene, deretter kvar tredje dag i resten av mogningstida. Vasking med saltvatn gjer at raudkitt utviklar seg naturleg på osteskorpa og gir ein karakteristisk oransjegul farge. 

Ein vellagra variant vert mogna i minst åtte månader.

Sjølve osten er kompakt med kun einskilde små hol og har ein bleikgul farge. Fjelldronning har rik aroma og ein frisk, fruktig og nøtteaktig smak, avhengig av mogningstida. 

Osten har form av eit hjul med diameter på  25 cm, har ei høgd på åtte til ni cm og veg ca. fire kg. 

Grunnen til at osten har same namn som planta fjelldronning (også kalla bergfrue) er eit ynskje frå produsenten om å heidre seterbudeiene som har vore viktige i utviklinga av ystetradisjonane her i landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.