Stiftelsen Norsk Mat er en merkeordning for norske matprodukter som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon og handel med norsk mat.

Faktaboks

Også kjent som

Tidligere Matmerk

Stiftelsen er organisert som en uavhengig stiftelse, med et styre valgt av et representantskap som består av næringsmiddelbedrifter og en rekke organisasjoner som dekker næringskjeden fra jord til bord.

Stiftelsen Norsk Mat driver «Godt Norsk»-merket, der egne kvalitetskrav og norsk opprinnelse utgjør hovedkriteriene for godkjenning for bruk. De eier også «Spesialitet»-merket, som er en merkeordning for spesielle norske nyvinninger og matprodukter. I samarbeid med Mattilsynet har Stiftelsen Norsk Mat det administrative ansvaret for den offentlige merkeordningen kalt «Beskyttede betegnelser» som gir lovbeskyttelse av produktnavn på matprodukter med særskilt geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg.

Merkeordningen ble opprettet i 1994 under navnet Stiftelsen Godt Norsk og endret navn til Nyt Norge i 2009. Stiftelsen Norsk Mat forvalter tre merkeordninger om matens opprinnelse og kvalitet: Nyt Norge, Beskyttede Betegnelser og Spesialitet. Godt Norsk endret navn til Matmerk i 2001 og har fra 2021 hatt det offiielle navnet Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen Norsk Mat fyller 30 år i 2024 og deler ut Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Ved inngangen av 2024 har Stiftelsen Norsk Mat (tidligere Matmerk) 5430 mat- og drikkeprodukter som oppfyller kravene til det offisielle opprinnelsesmerket Nyt Norge. Kjøtt er største kategori. Kvalitetsmerket Spesialitet for lokalmat i særklasse har 581 produkter, mens det er godkjent 32 norske Beskyttede Betegnelser. Til grunn for de offisielle norske merkeordningene har Stiftelsen Norsk Mat ansvaret for Kvalitetssystemet i Landbruket (KSL), der det ble gjennomført totalt 6603 revisjoner ute på gård, hos bedrifter og lokalmatprodusenter i 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg