Matmerk, merkeordning for norske matprodukter som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon og handel med norsk mat. Matmerk er organisert som en uavhengig stiftelse, med et styre valgt av et representantskap som består av næringsmiddelbedrifter og en rekke organisasjoner som dekker næringskjeden fra jord til bord. Matmerk driver «Godt Norsk»-merket, der egne kvalitetskrav og norsk opprinnelse utgjør hovedkriteriene for godkjenning for bruk. Matmerk eier også «Spesialitet»-merket, som er en merkeordning for spesielle norske nyvinninger og matprodukter. I samarbeid med Mattilsynet har Matmerk det administrative ansvaret for den offentlige merkeordningen kalt «Beskyttede betegnelser» som gir lovbeskyttelse av produktnavn på matprodukter med særskilt geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg. Merkeordningen ble opprettet i 1994 under navnet Stiftelsen Godt Norsk, som i 2001 endret navn til Matmerk.

Ved inngangen av 2005 var det godkjent og registrert 732 Godt Norsk-merkede produkter fra 37 bedrifter, 32 Spesialitet-godkjente produkter fra 23 bedrifter og produkter med beskyttede betegnelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.