Finnvær fyr

Gammelt og nytt anlegg, Finnvær fyr.

Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fyr
Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Finnvær fyr er en fyrstasjon på Valøya i Finnværet på Frohavet i Frøya kommune i Trøndelag. Den ble opprettet som kystfyr i 1912 og automatisert og avbemannet i 1985.

  • Tårnets høyde: 15 meter. Nytt tårn: 10,2 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 23 meter. Ny lykt 18,4 meter.
  • Lysvidde, ny lykt: 9,8 nautiske mil
  • Lyskarakter, ny lykt: Iso WRG 4s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øygruppe den ligger i. Navnet kommer fra finn og betyr sannsynligvis at samer bodde her under fisket.

Historikk

Hensikten med fyrlyset her var både å markere de lave øyene og å trygge innseilinga til Frohavet. Fyrstasjonen ble bygget for å huse én fyrvokter og hans familie. Fyrlykta av tredje orden ble plassert i et lyktehus på toppen av bolighuset. I 1964 fikk Finnvær fyr kraftigere belysning og elektrisk strøm fra aggregater. Samtidig ble den gjort om fra familiestasjon til tørnstasjon og boligen ble bygget om for å huse tre mann – fyrvokter, fyrbetjent og reservebetjent. Da Finnvær fyrstasjon ble avbemannet, ble fyrlyset erstattet av ei lykt i et ti meter høyt tårn av glassfiber. Kraftforsyningen kommer fra et solcellepanel. Fyrstasjonen var ikke i bruk i mange år, men nå er bolighuset under oppussing, og Finnværet AS har leid det av Kystverket. Planen er etter hvert å drive utleievirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg