Festningsplassen, Oslo,  den vestlige del av Hovedtangen ved Akershus festning

Festningsplassen fikk sin nåværende form mellom 1820 og 1880. Den består egentlig av to plasser, en nordre del med hovedakse øst-vest og en søndre del med akse nord-sør. Her står Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940–45, utført i bronse av Gunnar Janson, reist 1970. Det er også krigsminnesmerker over Flyvåpenets falne, falne fra Kompani Linge og Shetlandsgjengen og soldater falt i FN-tjeneste. Her står også en minnestøtte, reist 1786 (erstattet av en kopi), over Peder Blankenborg Prydz, dansk-norsk offiser og en statue av general Otto Ruge

Festningsplassen har fra slutten av 1800-tallet vært brukt til festplass for byen, foruten som militær paradeplass. Deler av 17. mai-toget starter herfra. Under den annen verdenskrig var det på Festningsplassen en brakkeleir, Frontstammstelle Nord, en samle- og fordelingsleir med plass til 2000 mann. Brakkene ble revet etter krigen. På Festningsplassen er det også blitt arrangert en rekke utstillinger.

To begivenheter av nasjonal betydning er knyttet til Festningsplassen, flaggskiftet på festningen 9. juni 1905, da en stor folkemengde overvar dette fra Festningsplassen; og overgivelsen av Akershus festning fra de tyske okkupasjonsstyrker til de norske hjemmestyrkene 11. mai 1945. Under Pave Johannes Paul 2s besøk 1989 var det en stor utendørsmesse på plassen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.