Festdrakt fra Spar Kjøp
.
Festdrakt fra Spar Kjøp
.

Firmaet Spar Kjøp har utviklet flere festdrakter som er inspirert av andre norske bunader. De er fritt komponert uten noe forelegg i eldre draktskikk, og er lansert som festdrakter uten geografisk tilknytning. I motsetning til tradisjonelle bunader er ikke materialvalget konstant, og utseendet forandrer seg fra år til år. Drakten har vært i salg fra 1990-tallet.

Faktaboks

Draktdeler

Den ene drakta består av livkjole med svart stakk i blanding av ull og polyester. Livet er i gult, blått eller rødt damasklignende stoff, og er dekorert med svarte band. Foran har livet en vendbar brystduk, der den ene sida er ensfarget, som livet, og den andre er dekorert med svarte band. Beltet er av samme materialer som livkjolen.

Det finnes også en brodert variant, og en med mønstrete damasklignende stoff som har sølvlignende snørekjede og maljer.

Det brukes skjorte i hvit bomull, med blondedekor på halskrage og håndlinninger. Skjorta lukkes med sølje i halsen og mansjettknapper i ermene. Rundt skjortekragen kan en bruke et tørkle i samme farge som livet. Det er lagd en kep i svart, i blanding av ull og polyester. Den lukkes med hekte øverst, og har en liten ståkrage.

Drakta er konstruert slik at den kan reguleres i vidde og bredde.

Det er lagd ei egen sølje til bunaden, med hjerteform støpt som etterligning av filigransarbeid. Hengene er dråpeformede, og dessuten forgylte.

Festdraktene fra Spar Kjøp finnes også for menn, og i barneutgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg