Kart
Utsnitt av svalbardkart med Farmhamna markert
Hytte
Farmhamna fangststasjon sommer 1996. Hunden Rex var isbjørnvakt

Farmhamna er en buktSvalbard, sør for Eidembukta på østsiden av Forlandsundet. Den er oppkalt etter det norske marine- og ekspedisjonsfartøyet S/S Farm og forekom på Gunnar Isachsens svalbardkart i 1912.

Siden 1991 er Farmhamna også navnet på en fangststasjon.

Fangststasjon

Fangststasjonen Farhamna ble bygget som en 25 kvadratmeter (m2) stor hytte av Hans Lund og Marianne Prytz Lund. I 1992 bygde de et tilbygg på cirka 25 m2 til do, proviantlager og bislag og i 1994 ble det lagt til systue og verksted på 35 m2. Det kom etter hvert til også dunhus, vindturbin, kjøttstativ og hundehus. Prytz og Lund giftet seg i Farmhamna i august 1994. Det var 75 gjester, mer enn 20 telt og lavvoer, og bryllupet varte i tre dager.

Fangstområdet for stasjonen gikk omtrent fra Trygghamna ved munningen av Isfjorden til St. Jonsfjorden nord for Farmhamna. Det var lov for fangstfolkene å plukke dun utenom hekkeperioden. En holme utenfor Farmhamna fungerte som dunvær i tillegg til at store mengder ærfugl etablerte seg rundt stasjonen i trygghet for rovdyr og -fugler.

Siden 2003 har den sørlige delen av fangstområdet ligget i Nordre Isfjorden nasjonalpark. Lund drev fangst frem til 1996, og hadde et opphold på elleve år før han kom tilbake til Farmhamna med familien i 2007. I 2009 dro familien til Longyearbyen, men fortsatte å bruke fangststasjonen deler av året. I 2013 flyttet de til fastlandet. Avtalen med Sysselmannen (nå Sysselmester) da stasjonen ble anlagt, var at den måtte brukes til næringsmessig overvintringsfangst. Etter å ha blitt lånt ut til enkelte overvintrende fangstmenn ble stasjonen solgt til et nytt fangstpar i 2016, og i 2023 ble den solgt videre til enda et par for å fortsette med overvintringsfangsten.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Reymert, Per Kyrre og Moen, Oddleif (2015): Fangsthytter på Svalbard 1794−2015, Svalbard museums Skrifter nr. 2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg