Forlandsundet

Radiofyret på Fuglehuken
Radiofyr

Artikkelstart

Forlandsundet er sundet mellom Prins Karls Forland og Spitsbergen. Det er ca. 48 nautiske mil (90 km) langt og 6-10 nautiske mil (5-20 km) bredt.

Det ble av hvalfangerne på 1600-1700-tallet (se Svalbards historie) kalt «Foul Sound» som indikerte mye rev og urent farvann samt at det ikke var dypt nok til å seile gjennom. Det anbefales i dag at fartøyer som stikker dypere enn 3,5-4 m ikke seiler gjennom sundet.

Sørfra ligger dybden midt i sundet på 100-260 m, men opp mot Sarstangen på østsiden av sundet og de nordligste isbreene på vestsiden ligger Revflaket med sandbunn på 5-7 m. På den smaleste delen av sundet, der Sarstangen strekker seg ut mot Murraypynten, ligger Forlandsrevet over hele sundet og har dybder mellom 1-3 m med unntak av en passasje på under en kilometer med maksimum 3,9 m dybde. Områdets beskaffenhet av sand og grus fører til forskyvninger som gjør ferdsel der enda mer usikker.

På nordspissen av Prins Karls Forland, Fuglehuken, står en fyrlykt og et automatisk radiofyr 70-80 m inn på land, mens det står båker på Murraypynten og Sarstangen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg