Falkirk

Artikkelstart

Falkirk er en by i Storbritannia, Skottland, i grevskapet Stirlingshire nær munningen av elven Forth. Byen ligger halvveis mellom Edinburgh og Glasgow og hadde 35 400 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
fˈå:lkə:k; skotsk fˈalkerk

Falkirk er en industriby med jernstøperier, aluminiumsindustri og bryggerier som vokste fram sammen med utvinningen av lokale kullforekomster på slutten av det 18. og det 19. århundre. Utover i det 20. århundre forsvant stadig mer av denne industrien, og handel, service og tjenesteytende næringer samt offentlig forvaltning overtok. Mange innbyggere pendler til havnebyen Grangemouth, fem kilometer nordøst for Falkirk, der det finnes store petrokjemiske og kjemiske anlegg. Dessuten har Alexander Dennis, en av verdens største bussprodusenter, sitt hovedkontor i Falkirk.

På begynnelsen av 2000-tallet fikk Falkirk to viktige turistattraksjoner; i 2002 en unik roterende båtheis som forbinder Union Canal med Forth and Clyde Canal, og i 2013 de gigantiske 30 meter høye hesteskulpturene Kelpies.

I slaget ved Falkirk i 1298 slo Edvard 1 skottene under sir William Wallace, og Karl Edvard Stuart slo engelskmennene i 1746 med hjelp fra gælerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg