Faktaboks

Falkenberg
Etymologi

navnet er skapt av tyske og nederlandske falkefengere som drev fangst i traktene

Falkenberg
Falkenberg. Den eldste bebyggelsen ligger langs Storgatan.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Ullared
Gekås Ullared er et av Sveriges største lavprisvarehus.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Falkenberg er en by og en kommune i HallandSveriges vestkyst, midt mellom Göteborg og Malmö. Byen ligger ved elva Ätrans munning i Kattegat. Den har 28 700 innbyggere (2020). Falkenberg er et populært turistmål på vestkysten.

Kommunen

Falkenberg kommune har et areal på 1109 kvadratkilometer og 47 000 innbyggere (2022). Den strekker seg innover i landet langs Ätrans dalføre. Den kystnære delen av kommunen er åpen og for en stor del oppdyrket, mens den indre delen er mer kupert og skogkledd. Kysten har en del sandstrender, men består i hovedsak av steinet morene vekslende med oppstikkende berg.

Næringslivet er variert, med vekt på næringsmiddel- og verkstedindustri, blant annet et større bryggeri. Byen har en godt utbygd havn for større fartøyer. Lengst nordvest i kommunen ligger det store kjøpesenteret Gekås Ullared.

Historie

Ved Axtorna, 20 kilometer nordøst for byen, stod i 1565 det største slaget under den nordiske sjuårskrig. En dansk hær på 8000 mann under Daniel Rantzau møtte en svensk hær på 12 000 mann under Jacob Hästesko. Svenskene måtte trekke seg tilbake. Slaget har senere uriktig fått navnet 'slaget ved Svarterå'.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg