Félicien Rops

Faktaboks

Félicien Rops
Uttale
råps
Født
7. juli 1833, Namur, Belgia
Død
23. august 1898, Corbeil-Essonnes, Frankrike
Félicien Rops var kjent for sine raderinger som behandler makabre motiver fra erotikkens, dødens og lastens områder.
Av .

Artikkelstart

Félicien Rops var en belgisk maler, grafiker og illustratør. Han startet sin karriere i Brussel før han flyttet permanent til Paris i 1874 hvor han ble en markant figur i byens fin de siècle-miljø. Rops ble mest kjent for sine raderinger med motiver fra erotisk og okkult litteratur i symbolismens ånd, men han gjorde også en rekke malerier med fokus på landskaper. Han var medlem av den belgiske kunstnergruppen Les Vingt.

Rops skildret i sine grafiske verker og illustrasjoner ofte en imaginær underverden med en dekadent og tidvis pornografisk tone. Av denne grunn ble disse bildene sjelden tillatt i offentligheten og han forble relativt ukjent i sin samtid, men han var teknisk meget dyktig og høyt respektert blant sine kolleger. Han gjorde bokomslag og illustrasjoner for betydelige forfattere og poeter som Charles Baudelaire, Joris-Karl Huysmans, Stéphane Mallarmé og Paul Verlaine. Spesielt hadde han et nært forhold til Baudelaire og disse to uttalte flere ganger gjensidig beundring for hverandre.

Rops var også svært populær som karikaturtegner og har blitt regnet som en pioner for utviklingen av tegneserier som kunstform i Belgia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg