Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull med Islands sørkyst og Vestmannaeyjar i bakgrunnen. Til venstre ses en del av Mýrdalsjökull.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Eyjafjallajökull er en isbre på sørkysten av Island. Breen er 78 kvadratkilometer stor og dekker alle de høyereliggende delene av Eyjafjall. Det høyeste punktet er nunataken Guðnasteinn, 1666 meter over havet. Mot nord strekker to bratte dalbreer – Gígjökull og Steinsholtjökull – seg ned i lavlandet ved nasjonalparken Þórsmörk. Under breen ligger en to kilometer lang og 60 meter bred kraterrevne.

Faktaboks

Uttale
ˈeijafjadlajøkudl

Eyjafjall er en stratovulkan som har hatt to store utbrudd i historisk tid: i 1612, i 1821–1823 og i 2010. Flom og oversvømmelse, jøkulhlaup, askeregn og kraftige jordskjelv fulgte utbruddene.

Vulkanutbruddet i 2010

Fra 1. januar 2010 ble det registrert økt jordskjelvaktivitet i Eyjafjallajökull-området. I perioden frem til 20. mars ble det registrert hevning av grunnen med opptil én centimeter om dagen. Utbruddet startet på utsiden av kalderaen ved det isfrie passet Fimmvörðuháls i området mellom Eyjafjallajökull og vulkanen Katla som er dekket av isbreen Mýrdalsjökull. Denne delen av utbruddet var dominert av lava med lite vulkansk aske. Lavaen fulgte i hovedsak elvedalene i området.

14. april flyttet utbruddsaktiviteten seg til kraterområdet og resulterte i et eksplosivt utbrudd med store mengder vulkansk aske som steg mange kilometer til værs og forårsaket en mindre flom i smeltevannselva Markarfljót. Lava i kontakt med smeltevann fra breen medførte den eksplosive aktiviteten.

På grunn av en vedvarende vestlig vindretning drev aske fra utbruddet inn over Nord-Europa. Asken ble vurdert som en fare for flysikkerheten og førte til stengning av luftrommet over store deler av Nord- og Mellom-Europa og som igjen skapte uttrykket «askefast.» Utbruddet endte i mai–juni 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg