Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull med Islands sørkyst og Vestmannaeyjar i bakgrunnen. Til venstre ses en del av Mýrdalsjökull.

.
Lisens: fri

Eyjafjallajökull er en isbre på sørkysten av Island. Breen er 78 kvadratkilometer stor og dekker alle de høyereliggende delene av Eyjafjöll. Det høyeste punktet er nunataken Guðnasteinn, 1666 meter over havet. Mot nord strekker to bratte dalbreer - Gígjökull og Steinsholtjökull - seg ned i lavlandet ved nasjonalparken Þórsmörk. Under breen ligger en 2 kilometer lang og 60 meter bred kraterrevne.

Faktaboks

Uttale
ˈeijafjadlajøkudl

Eyjafjallajökull har hatt to store utbrudd i historisk tid: 1612 og 1821–23. Flom og ovesvømmelse, jøkulhlaup, askeregn og kraftige jordskjelv fulgte utbruddene.

Eyjafjallajökull hadde nye utbrudd i mars-april 2010. Utbruddet i mars fant sted ved det isfrie passet Fimmvörðuháls mellom Eyjafjallajökull og nabobreen Mýrdalsjökull. I april skjedde utbruddet under selve breen og forårsaket en mindre flom i smeltevannselva Markarfljót. På grunn av en vedvarende vestlig vindretning drev aske fra utbruddet inn over Nord-Europa. Asken ble vurdert som en fare for flysikkerheten og førte til stengning av luftrommet over store deler av Nord- og Mellomeuropa og som igjen skapte uttrykket «askefast.»

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg