Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull med Islands sørkyst og Vestmannaeyjar i bakgrunnen. Til venstre ses en del av Mýrdalsjökull.

.
Lisens: fri

Eyjafjallajökull er en isbre på sørkysten av Island. Breen er 78 kvadratkilometer stor og dekker alle de høyereliggende delene av Eyjafjall. Det høyeste punktet er nunataken Guðnasteinn, 1666 meter over havet. Mot nord strekker to bratte dalbreer – Gígjökull og Steinsholtjökull – seg ned i lavlandet ved nasjonalparken Þórsmörk. Under breen ligger en 2 kilometer lang og 60 meter bred kraterrevne.

Faktaboks

uttale:
ˈeijafjadlajøkudl

Eyjafjall er en stratovulkan som har hatt to store utbrudd i historisk tid: 1612 og 1821–23 og i 2010. Flom og ovesvømmelse, jøkulhlaup, askeregn og kraftige jordskjelv fulgte utbruddene.

Vulkanutbruddet i 2010

Fra 1. januar 2010 ble det registrert økt jordskjelv aktivitet i Eyjafjallajökull-området. I perioden frem til 20. mars ble det registrert hevning av grunnen med opptil 1 cm om dagen. Utbruddet startet på utsiden av kalderaen ved det isfrie passet Fimmvörðuháls i området mellom Eyjafjallajökull og vulkanen Katla som er dekket av isbreen Mýrdalsjökull. Denne delen av utbruddet var dominert av lava med lite vulkansk aske. Lavaen fulgte i hovedsak elvedalene i området.

14. april flyttet utbruddsaktiviteten seg til kraterområdet og resulterte i et eksplosivt utbrudd med store mengder vulkansk aske som steg mange kilometer til værs og forårsaket en mindre flom i smeltevannselva Markarfljót. Lava i kontakt med smeltevann fra breen medførte den eksplosive aktiviteten. Asken ble vurdert som en fare for flysikkerheten.

I april skjedde utbruddet under selve breen og forårsaket en mindre flom i smeltevannselva Markarfljót. På grunn av en vedvarende vestlig vindretning drev aske fra utbruddet inn over Nord-Europa. Asken ble vurdert som en fare for flysikkerheten og førte til stengning av luftrommet over store deler av Nord- og Mellomeuropa og som igjen skapte uttrykket «askefast.» Utbruddet endte i mai-juni 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg