jøkullaup

Artikkelstart

Jøkullaup er flom og oversvømmelse som skyldes plutselig flom fra bredemte innsjøer.

Faktaboks

Uttale

jøkul-laup

Etymologi
islandsk jøkull ‘bre’ og hlaup ‘flom’
Også kjent som

Glacier Lake Outburst Flood (GLOF)

Bredemte innsjøer kan dannes langs brekanter, på isbreer eller under breer, i noen tilfeller også foran breen hvis en morenerygg demmer opp vannet fra breen.

Hvis vann begynner å renne under, gjennom eller over breen eller moreneryggen, vil smelting og erosjon utvide kanalen slik at vannføringen ut av bresjøen øker raskt. Store deler av bresjøen kan da tømmes i løpet av noen timer eller dager slik at flommen kan bli voldsom. Slike flommer har ført til store skader.

En vanlig metode for å forhindre jøkullaup er å lage tunneler som drenerer bresjøene eller senker vannivået. Dette har i Norge blant annet blitt gjort ved Hardangerjøkulen (Demmevatnet) og ved Austerdalsisen, en del av Svartisen.

Jøkullaup i kombinasjon med vulkansk aktivitet

Jøkullaup brukes i noen tilfeller mer spesifikt om flom som følge av vulkansk virksomhet under breene. Når en vulkan har utbrudd under en isbre, vil de overliggende ismassene smelte og mengder av vann dannes. Hvis den termiske energien av vulkanen ikke er stor nok til å smelte bort hele tykkelsen av det overliggende isdekket, vil smeltevannet finne utløp mellom isbreen og berggrunnen. Store områder av den overliggende breen vil synke inn, slik at det vil kunne danne seg mange kilometers brede søkk i breoverflaten.

Hvis hele breen over og omkring vulkanen smelter, vil det danne seg en innsjø. Store vannmengder vil derved kunne demmes opp og til slutt bryte gjennom isdemningen. Kolossale masser med vann blandet med is, stein og grus vil kunne styrte fra breranden og nedover fjellsiden, ødelegge og begrave alt i sin vei og til slutt overflømme lavlandet nedenfor. Fenomenet er blant annet kjent fra Vatnajøkull.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Definisjonen i artikkelen er ikkje den same som NVE nyttar og som det er lenke til i artikkelen. :. Spørsmålet er om det berre er flaumar som har samanheng med vulkanutbrot som blir kalla jøkulhlaup på Island?

svarte Erik Bolstad

Takk! Definisjonen av jøkulhlaup har nok blitt utvida dei siste åra. Vi har oppdatert artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg