Everglades

Everglades. Transport i de store sumpområdene foregår gjerne med flatbunnede båter drevet med store flypropeller. På bildet sees en sightseeingbåt av denne typen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Everglades er et myr- og sumpområde i USA, sørlige Florida, som dekker et areal på cirka 10 000 km2 sør for Lake Okeechobee. Området ligger bare noen få fot over havflaten i et område med stor nedbør. Ved drenering er veldige områder gjort dyrkbare (sitrusfrukter og sukkerrør). Everglades nasjonalpark står oppført på UNESCOs verdensarvliste og har betydelig turisme.

Faktaboks

Uttale
ˈevəgleidz

Everglades er til dels tett bevokst med sypress og mangrove. Det er et rikt dyreliv i den tropiske og subtropiske vegetasjonen, særlig krypdyr og fugler. De største sjødyrene er amerikaalligator, spisskrokodille og sjøkuen amerikamanat eller lamantin (et pattedyr som lever av vannplanter og nedstammer fra samme forfedre som elefanten). Fuglelivet er meget rikt og omfatter blant annet mange hegrer, ibiser, amerikastork og rosenskjestork. Tallrike andefugler, rikser og vadefugler overvintrer. Everglades har en svært skjør økologisk balanse, og har i senere år vært utsatt for store miljøødeleggelser (uttørring, skogbranner).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg