Estland er stort sett sletteland eller et lavt platå som sjelden går høyere enn 100 moh., gjennomsnittshøyden er 50 moh. Høyest når høydedraget Haanja i sørøst med Suur Munamägi (317 moh.) som høyeste punkt og samtidig høyest i hele Baltikum. De laveste områdene ligger i vest og i de midtre delene av landet, høyest er det i nord og i sørøst.

Berggrunnen består mest av nesten horisontale lag, i nord ordovicisk kalk som danner en bratt styrtning mot kysten, i sør særlig devonbergarter. Kalksteinen i nord inneholder Estlands største mineralrikdommer; oljeskifer og fosforitt. Landskapet er preget av siste istid, med lave morenebakker, avrundede drumliner og hauger av glasifluvialt materiale. Vassdragene er små, unntatt elven Narva ved østgrensen; den er avløp for sjøen Peipsi (Peipus) og dens fortsettelse i sør, Pihkva (Pskov). Mange av elvene som munner ut i Finskebukta har i det nedre løpet skåret seg ned i kalksteinen og løpet ligger på grunn av karst noen steder inne i grunnen. Lengste elv er Pärnuelven (Pärnu jõgi) i sør som måler 144 km. Innsjøer dekker 4,7 % av totalarealet og har en vanlig dybde på ca. 4 m, bare få steder er det dypere enn 20 m. Av totalarealet består 22 % av myr, mens skog, som har hatt markert tilvekst gjennom 1990-årene dekker nær halvparten av arealet. Landhevningen er forholdsvis rask, i nordvest mer enn 25 cm på hundre år (2–3 mm per år).

Klimaet er temperert, men værlaget skiftende. Estland ligger i et overgangsbelte mellom maritimt og kontinentalt klima. Middeltemperaturen for kaldeste måned, februar, veksler fra –3 °C på øyene i vest til –7,6 °C i de sørøstlige områdene. Gjennomsnittlig julitemperatur er 16,3 °C i vest og 17,1 °C i innlandet. Høyeste og laveste målte temperatur er 35 °C og –43,5 °C.

Årsnedbøren er moderat, ca. 500 mm på de vestlige øyene og 750 i noen av de høyereliggende områdene i innlandet. Registrert årlig nedbørsrekord er 1157 mm. Normalt vil det være 150–200 regndager i året, tørrest om våren og fuktigst i august. Temperaturer under null kan normalt måles ca. 100 dager i året. Snøen kommer i desember og ligger til slutten av mars. Snødekket er dypest (over 50 cm) i innlandet i sørøst. Variasjonen fra år til år kan være ganske stor.

Detaljert klimainformasjon om Estland på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.