Bradwell (kjernekraftverk)

Bradwell kjernekraftverk før rivning ble igangsatt
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Bradwell er et kjernekraftverk ved utløpet av River Blackwater i Essex, England. Kjernekraftverket er nedlagt, men anleggsområdet er godkjent for oppføring av et nytt kjernekraftverk, som det kinesiske energiselskapet CGN planlegger å bygge.

Det nedlagte kraftverket hadde to Magnoxreaktorer med en samlet netto ytelse på 246 MWₑ. Kraftverket var driftsklart i 1962, men produksjonen kom ikke i gang før i 1970 og opphørte i 1995, hvoretter kraftverket ble endelig nedlagt i 2002. Samlet produksjon gjennom kraftverkets levetid var 36,8 TWh. Gjennomsnittlig tilgjengelighetsfaktor i perioden 1970 til 1995 var 65,8 prosent.

Arbeidet med å dekommisjonere anlegget ble satt i gang umiddelbart, og i 2005 ble alt brukt kjernebrensel fjernet fra stedet. Turbinhallen ble revet i 2011 og i 2016 var et underjordisk avfallslager tømt og dekontaminert. Rivning av alle bygninger unntatt to reaktorbygg ble fullført i 2019. Rivning av reaktorbygningene og endelig klarering av stedet er planlagt gjennomført fra 2083 til 2093.

Nye kjernereaktorer

De fleste britiske kjernereaktorer er av eldre dato og med kort gjenværende levetid. De britiske myndigheter har derfor lagt til rette for å erstatte dem med nye reaktorer og har i den forbindelse pekt ut Bradwell som ett av flere aktuelle steder for etablering av nye kjernekraftverk.

På denne bakgrunn har EdF og CGN gått sammen om å etablere et konsortium som skal legge frem planer om et nytt kjernekraftverk ved Bradwell. Det tas sikte på å benytte en britisk versjon av den nyutviklede kinesiske reaktoren Hualong One. CGNs andel i prosjektet er ventet å bli 66,5 prosent mot EdFs 33,5 prosent. CGN vil i første omgang sende en søknad om å få typegodkjent sin Hualong One reaktor. Det nye kraftverket vil gå under navet Bradwell B og omfatte to Hualong One enheter, hver med en kapasitet på 1 150 MWₑ.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg