Essaouira. Av . CC BY SA 3.0

Essaouira

Portugisisk fort i Essaouira.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Essaouira er en by i Marokko, ved atlanterhavskysten, 101 kilometer sør for Safi, 122 kilometer nord for Agadir og 167 kilometer vest for Marrakech. Byen har 78 000 innbyggere (2014). Utenfor byen ligger øygruppen Isles Puraires, som er et fuglereservat. Øygruppens største øy er Magador.

Faktaboks

Uttale
essaouˈira
Også kjent som
Mogador berber Taṣṣort, Amegdul

Bybeskrivelse

Et festningsanlegg og den gamle bydelen, medinaen, dominerer bybildet. Medinaen er omgitt av en mur med fem porter.

Næringsliv og transport

Essaouira havn, som er fra 1770, er viktig for sardinfisket. Næringslivet omfatter handel med jordbruks- og fiskeprodukter, samt kunsthåndverk, herunder treskjærer- og gullsmedarbeid. Turisme er også viktig for byen. Det er gode veiforbindelser til Safi, Agadir og Marrakech. 16 kilometer sørøst for byen er Essaouira Mogador internasjonale flyplass.

Kultur

Medinaen ble bygd mellom det 18. og 19. århundre og ble i 2001 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den eldste delen er Kasbach fra 1764. Etter 1764 er medinaen utvidet med fem deler: Derb ahl Agadir, Derb Beni Antar, Chebana, Derb Bouachir og Derb Rahala. Ben Youssef- moskeen er medinaens største moské med en minaret som er 66 meter høy. I medinaen er det flere muslimske gravplasser. Synagogen Simon Attia er fra slutten av det 19. århundre. Museet Sidi-Mohammed-ben-Abdellah er fra det 19. århundre og er viet byens og regionens kultur og historie.

Historie

Essaouira ble grunnlagt i 1760, og het til 1958 Mogador.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg