Fluemugg
Fluemugg (Entomophthora muscae) på husflue festet til et vindu. De ukjønnete sporene danner en "glorie" rundt flua. Farsund, Lista.
Fluemugg
Av .
Lisens: fri

Entomophthora er en slekt av sopper i rekken insektmuggsopper, hvor alle artene lever som på parasitter på forskjellige insekter.

Faktaboks

Uttale
entomˈophthora
Vitenskapelig navn
Entomophthora
Uttale vitenskapelig navn

Empusa

Beskrevet av
Johann Baptist Georg Wolfgang Fresenius

Levevis

Artene angriper insekter ved at soppens mycel brer seg inne i insektkroppen, før den til slutt bryter frem med sporebærende hyfer på insektets overflate. Ved modningen skytes ukjønnete sporer (konidiene) ut med stor kraft på grunn av saftspenningen i hyfene, og kan da treffe andre insekter.

Fluemugg

Fluemugg (Entomophthora muscae), også kalt flueskimmel, er en norsk art som snylter på husflue. Ofte kan man se døde fluer fastklistret til et vindu eller en vegg, omgitt av en ringaktig glorie av fint, hvitt sporepulver (konidier) fra soppen. Dette er blant annet svært alminnelig i fjøsvinduer.

Ute i naturen påvirker soppen de angrepede fluene slik at de vender seg opp mot lyset, for eksempel på toppen av et strå. Dette gjør at sporene lettere spres.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Insektmuggsopper Zoopagomycota
Underrekke Entomophthoromycotina
Klasse Entomophthoromycetes
Orden Entomophthorales
Familie Entomophthoraceae
Slekt Fluemuggsopper Entomophthora
Art Fluemugg E. muscae

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Entomophthora
Entomophthora
Artsdatabanken-ID
131713
GBIF-ID
2562660

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg