Insektmuggsoppen Zoopage som har angrepet en amøbe. Et zygosporangium til venstre og to konidioforer med konidier til høyre. De sneglehusformete dannelsene er haustorier som suger ut næring fra amøben.

Zoopage av Klaus Høiland. CC BY NC SA 3.0

Insektmuggsopper er sopper som tidligere ble omfattet av koplingssoppene Zygomycota (som utgår som systematisk betegnelse). De fleste er parasitter på dyr eller protozoer, eller er saprotrofer på møkk, i jord eller på døde insekter. Felles for dem er at de ukjønnete sporene er konidier som sitter utenpå hyfene.

Underrekken Entomophthoromycotina omfatter sopper som parasitterer insekter, men også virveldyr, samt sopper med saprotroft levevis. Den mest kjente er fluemugg Entomphthora muscae, som angriper fluer.

Underrekken Kickxellomycotina er ei løst sammensatt gruppe av sopper som lever saprotroft i jord eller på døde insekter, eller de er svake parasitter i vannlevende virvelløse dyr.

Underrekken Zoopagomycotina er endo- eller ektoparasitter på små invertebrater (for eksempel hjuldyr, rundormer) eller amøber.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.