insektmuggsopper

Insektmuggsoppen Zoopage som har angrepet en amøbe. Et zygosporangium til venstre og to konidioforer med konidier til høyre. De sneglehusformete dannelsene er haustorier som suger ut næring fra amøben.

Zoopage
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Insektmuggsopper er sopper som tidligere ble omfattet av koplingssoppene Zygomycota (som utgår som systematisk betegnelse). De fleste er parasitter på dyr eller protozoer, eller er saprotrofer på møkk, i jord eller på døde insekter. Felles for dem er at de ukjønnete sporene er konidier som sitter utenpå hyfene.

Faktaboks

Også kjent som

Zoopagomycota

Underrekken Entomophthoromycotina omfatter sopper som parasitterer insekter, men også virveldyr, samt sopper med saprotroft levevis. Den mest kjente er fluemugg Entomphthora muscae, som angriper fluer.

Underrekken Kickxellomycotina er ei løst sammensatt gruppe av sopper som lever saprotroft i jord eller på døde insekter, eller de er svake parasitter i vannlevende virvelløse dyr.

Underrekken Zoopagomycotina er endo- eller ektoparasitter på små invertebrater (for eksempel hjuldyr, rundormer) eller amøber.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg