Enningdal

Enningdal, sogn i Idd, Halden kommune, Østfold; 194 km2. Enningdal, som ligger sørøst for Iddefjorden og grenser til Sverige både mot øst, sør og vest, er en typisk skog- og jordbruksbygd. Østfoldbanen går gjennom sognet med stasjon på Kornsjø ved svenskegrensen i øst. Stasjonen er nedlagt, men vernet og restaurert som kultursenter.

Svenske tropper har flere ganger under tidligere kriger rykket frem gjennom Enningdal. Her var de kjente trefninger ved Prestebakke og Berby 1808. Den tidligere Enningdal kirke ble revet i 1795, nåværende kirke ble reist på Prestebakke samme år.

Ved Boltjern nær Folkeset i Enningdal finnes en av landets største einere (Juniperus communis), 18 m høy og 2 m i tverrmål i brysthøyde.

Utenfor Prestebakke skole ble det 30. august 2014 avduket en bauta over Mads Berg i anledning 100-årsjubileet for utgivelsen av Skolens sangbok, som siden den gang er kommet ut i over en million eksemplarer.

Navnet har ingen sikker forklaring, antagelig av et opprinnelig elvenavn, Arnill, som kan være av norrønt ǫrn, 'ørn'. Det kan også være dannet av en indoeuropeisk rot er, 'strømme' eller 'sette i bevegelse', og henspiller på Enningdalselva, se Enningdalsvassdraget.

Kommentarer (3)

skrev Sverre Olav Lundal

Skulesongbokredaktør Mads Berg, som er nemnd i artikkelen, fortener ein artikkel i Store Norske Leksikon.

svarte Geir Thorsnæs

Dette tar jeg opp med ansvar for området musikk i redaksjonen. Med hilsen Geir Thorsnæs

skrev Sverre Olav Lundal

Skulesongbokredaktør Mads Berg, som er nemnd i artikkelen, fortener ein artikkel i Store Norske Leksikon.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg