Slaget ved Prestebakke
Slaget ved Prestebakke i Enningdal 10. juni 1808 i krigen mot svenskene endte med norsk seier. Enningdal kirke (reist 1793) i bakgrunnen.

Enningdal er et sogn i Idd, Halden kommune, Østfold. Sognet er på 194 km². Enningdal ligger sørøst for Iddefjorden og grenser til Sverige både mot øst, sør og vest. Det er en typisk skog- og jordbruksbygd.

Nedre del av sognet gjennomløpes av Enningdalsvassdraget, og Østfoldbanen går gjennom sognet på strekningen mellom Halden og svenskegrensen på Kornsjø. Stasjonen er nedlagt, men er vernet og restaurert som kultursenter. Fra sognet fører tre mellomriksveier til Sverige: Fylkesveiene 884 over Kornsjø i øst, 220 over Holtet i sør og 102 over Tyslingmoen i vest.

Sognet har to kirker, Enningdal kirke fra 1795 på Prestebakke og Søndre Enningdalen kirke fra 1956 ved nordenden av Kirkevannet; begge er panelte tømmerkirker.

Utenfor Prestebakke skole ble det 30. august 2014 avduket en bauta over Mads Berg i anledning 100-årsjubileet for utgivelsen av «Skolens sangbok», som siden den gang er kommet ut i over en million eksemplarer. Mads Berg var fra Enningdal.

Ved Boltjern nær Folkeset i Enningdal finnes en av landets største einere (Juniperus communis), 18 meter høy og 2 meter i tverrmål i brysthøyde.

Historikk

Svenske tropper har flere ganger under tidligere kriger rykket frem gjennom Enningdal. Her var for eksempel de kjente trefningene ved Prestebakke og Berby i 1808 (se krigen mot Sverige i 1808–1809).

Navn

Navnet har ingen sikker forklaring; antagelig kommer det av et opprinnelig elvenavn, Arnill, som kan være av norrønt ǫrn, 'ørn'. Det kan også være dannet av en indoeuropeisk rot er, 'strømme' eller 'sette i bevegelse', og henspiller på Enningdalselva, se Enningdalsvassdraget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Sverre Olav Lundal

Skulesongbokredaktør Mads Berg, som er nemnd i artikkelen, fortener ein artikkel i Store Norske Leksikon.

svarte Geir Thorsnæs

Dette tar jeg opp med ansvar for området musikk i redaksjonen. Med hilsen Geir Thorsnæs

skrev Sverre Olav Lundal

Skulesongbokredaktør Mads Berg, som er nemnd i artikkelen, fortener ein artikkel i Store Norske Leksikon.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg