Enningdal

Artikkelstart

Enningdal er et sogn i Idd, Halden kommune, Viken fylke; 194 km2. Enningdal, som ligger sørøst for Iddefjorden og grenser til Sverige både mot øst, sør og vest, er en typisk skog- og jordbruksbygd. Østfoldbanen går gjennom sognet og over Kornsjø på svenskegrensen i øst. Stasjonen er nedlagt, men vernet og restaurert som kultursenter. Fra sognet fører tre mellomriksveier til Sverige: Fv.884 over Kornsjø i øst, Fv.220 over Holtet i sør og Rv.102 over Tyslingmoen i vest.

Svenske tropper har flere ganger under tidligere kriger rykket frem gjennom Enningdal. Her var de kjente trefninger ved Prestebakke og Berby i 1808.

Sognet har to kirker, Enningdal kirke på Prestebakke fra 1795 og Søndre Enningdalen kirke ved nordenden av Kirkevannet fra 1956, begge er panelte tømmerkirker.

Ved Boltjern nær Folkeset i Enningdal finnes en av landets største einere (Juniperus communis), 18 m høy og 2 m i tverrmål i brysthøyde.

Utenfor Prestebakke skole ble det 30. august 2014 avduket en bauta over Mads Berg i anledning 100-årsjubileet for utgivelsen av «Skolens sangbok», som siden den gang er kommet ut i over en million eksemplarer. Mads Berg var fra Enningdal.

Navnet har ingen sikker forklaring; antagelig kommer det av et opprinnelig elvenavn, Arnill, som kan være av norrønt ǫrn, 'ørn'. Det kan også være dannet av en indoeuropeisk rot er, 'strømme' eller 'sette i bevegelse', og henspiller på Enningdalselva, se Enningdalsvassdraget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Sverre Olav Lundal

Skulesongbokredaktør Mads Berg, som er nemnd i artikkelen, fortener ein artikkel i Store Norske Leksikon.

svarte Geir Thorsnæs

Dette tar jeg opp med ansvar for området musikk i redaksjonen. Med hilsen Geir Thorsnæs

skrev Sverre Olav Lundal

Skulesongbokredaktør Mads Berg, som er nemnd i artikkelen, fortener ein artikkel i Store Norske Leksikon.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg