Endoceras

Endoceras på lagflate ve Slemmestad, Norge. Skallet er skåret på langs. Sifo er synlig i bakre del av skallet. Legg merke til at sifo ligger langs den ene (ventrale) siden av skallet.
Av .
Skall av Endoceras i tverrsnitt. Legg merke til at skallene har lagt seg på bunnen med sifo nederst. Vi ser også flere erosjonsflater hvor skallene har blitt erodert før nye skall har blitt avsatt.
Av .

Endoceras. Lengdesnitt av skallet.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Endoceras, utdødd blekksprutslekt i underklassen Nautiloidea. Hadde skall på utsiden av kroppen som så ut som rette kremmerhus, opptil 1,5 meter lange, med en bred sifon (et rør langs buksiden av skallet). Hos enkelte arter kan sifon oppta mer enn halvparten av skalldiameteren. Sannsynligvis var svært mye av kroppsmassen plassert i sifon, i motsetning til hos mange andre nautiloideer, hvor nesten hele kroppen var (er) plassert i beboelseskammeret fremst i skallet. Store endoceratider var sannsynligvis byttetere som beveget seg langs bunnen på jakt etter trilobitter og andre leddyr, mens mindre eksemplarer kanskje var mer frittsvømmende.

Faktaboks

Uttale
endˈoceras

Endoceras er meget karakteristisk og vanlig å finne i den såkalte "orthocerkalk" i undre ordovicium, utbredt bl.a. i Norge, Sverige og de baltiske land. Denne bergartsenheten heter Hukformasjonen i Norge. I middelalderen ble orthocerkalk i Oslotrakten brukt i stor utstrekning som byggestein (bl.a. Akershus festning i Oslo) og senere som prydstein, bl.a. i trappen i Nasjonalgalleriet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg