Faktaboks

Elsa Gullberg
Født
14. mars 1886, Malmö, Sverige
Død
1. mars 1984, Vaxholm, Sverige
Tekstil
Märta Afzelius designet omkring 1930 dette veggteppet for Elsa Gullbergs firma.

Elsa Gullberg var tidlig på 1900-tallet en av Sveriges viktigste tekstilkunstnere, formgivere og designentreprenører. Hun var også en viktig drivkraft for å profesjonalisere kunstindustrien.

Elsa Gullberg interesserte seg som ung for tekstiler. Hun begynte tidlig å jobbe for Föreningen för Svensk Hemslöjd. I 1917 ble hun engasjert av Svenska Slöjdföreningen (SSF) og begynte som leder for foreningens formidlingskontor. Norske Foreningen Brukskunst gikk for øvrig på mange måter i SSFs fotspor. Gullberg formidlet kontakt mellom blant andre Carl Malmsten og Kåbergs Tapetfabrik, Wilhelm Kåge og Gustavsberg, og Arthur Percy og Gefle Porslinsfabrik.

I 1927 etablerte hun firmaet Elsa Gullberg Textilier och Inredning. Det regnes som en av Sveriges første interiørbedrifter. Hun samarbeidet med flere av tidens førende formgivere og kunstnere. Gullberg deltok under den historisk viktige Stockholmsutstillingen (1930) i Svensk Hemslöjds och Handarbetets Vänners paviljonger. Typisk for henne design i 1930-årene er tepper i floss med geometriske, repeterende mønster i nøytrale farger.

I 1919 fikk hun og ektemannen Torsten sønnen Bengt-Johan Gullberg (1919–2015). Fra omkring 1945 begynte han utvikle et modulbasert kjøkkensystem for sin mors firma. Det fikk navnet Byggbara Kök, og ble solgt flatpakket. Det ble senere utviklet til Gullbergs Byggbara, et system for hyller, skap og skuffer. Alle deler var i standardiserte dimensjoner. Vi må anta at moren Elsa påvirket utformingen i en viss grad. Gullbergs Byggbara kunne varieres nærmest i det uendelige. Flerfunksjonaliteten ser vi senere hos IKEA.

Fra 1940-årene og utover samarbeidet Elsa Gullberg med Vicke Lindstrand. I 1944 laget han design til et 250 kvadratmeter stort sceneteppe i trykt tekstil til Malmö Stadsteater, for hennes firma. Lindstrand tegnet også flere mønster til trykt metervare. Andre viktige samarbeidspartnere var Nils von Dardel og Arthur Percy.

I 1955 overtok datteren driften av firmaet som flyttet og fikk nytt navn – E. G. Textil AB.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johannesson, Lena red. (2020). Konst och visuell kultur i Sverige, Signum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg