Nils von Dardel

Nils von Dardel. Selvportrett fra 1935.

Anon. Begrenset gjenbruk

Nils von Dardel, svensk maler; sønnesønn av Fritz Ludvig von Dardel. Han var elev ved Konstakademien i 1908–10, og studerte så i Paris, hvor han bodde det meste av tiden frem til 1939. Han gjorde en rekke lengre reiser, blant annet til Japan i 1917. Fra 1940 bodde han i New York, men besøkte også Latin-Amerika.

Hans kunst har utgangspunkt i Cézannes og Matisse-skolens fargeekspresjonisme og kubistenes radikale formeksperimenter, men får etter hvert et sterkt innslag fra eksotisk (østasiatisk, persisk, meksikansk) kunst, samtidig som den tar farge av naivismen hos Henri Rousseau og i svensk dal-maleri.

Hans fantasirike bilder har med sin innsmigrende linjerytme ofte et drag mot det overraffinerte og morbide; innholdsmessig svinger de mellom idyll og en ironisk betont, mild elegi på den ene side i Den døende dandyen (1918), og en utpreget interesse for det makabre, for patologiske sinnstilstander i Gutt med kanarifugl på den annen side.

Dardel var også en populær portrettmaler. Han utførte fresken Jon Blund (1928) i Stockholms Stadsbibliotek, og flere ballettdekorasjoner. Hans urskogsfantasi Svarta Diana (1924) er utført som gobelin. Nasjonalgalleriet i Oslo eier fire malerier av ham.

  • Asplund, Karl: Nils Dardel, 1957–58, 2 b., Finn boken
  • Dardel, Thora: En bok om Nils Dardel, [ny utg.], 1995
  • Lindahl, Ingemar: Visit hos excentrisk herre: en bok om Nils Dardel, 1980, isbn 91-0-048716-3, Finn boken
  • Näslund, Erik: Dardel, 1988, isbn 91-7054-569-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.