Faktaboks

Elisabeth Borne
Født
18. april 1961, Paris, Frankrike
Elisabeth Borne
Elisabeth Borne (foran) ble statsminister i Frankrike i mai 2022.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Elisabeth Borne er en fransk politiker som var statsminister i Frankrike fra mai 2022 til januar 2024. Hun ble utnevnt av president Emmanuel Macron kort tid etter at han vant presidentvalget i 2022. Hun var den første kvinnelige statsministeren i Frankrike siden Edith Cresson på begynnelsen av 1990-tallet.

Politisk karriere

Borne har en bakgrunn fra Parti socialiste og jobbet blant annet under Ségolène Royal da hun var Miljøvernminister under president François Hollande. Etter presidentvalget i 2017 ble hun medlem av president Macrons parti La République En Marche (LREM). Hun ble utnevnt til transportminister i mai 2017, og var blant annet ansvarlig for en jernbanereform som fører til store protester og streiker i 2018. I juli 2019 ble hun forfremmet til miljøvernminister, og hun var blant annet ansvarlig for å legge ned atomkraftverket i Fessenheim (se kjernekraft i Frankrike). I juli 2020 overtok hun posten som arbeidsminister.

Statsminister

Borne ble utnevnt til statsminister av president Macron 16. mai 2022. Macron ble kritisert for å ha hatt to mannlige statsministre fra høyresiden i sin første presidentperiode, og valget av en kvinne fra venstresiden ble derfor ansett som symbolsk viktig. Hennes fulle tittel var «Première ministre, chargée de la planification écologique et énergétique», det vil si at hun fikk et spesielt ansvar for å følge opp Frankrikes miljøpolitikk, som var et av Macrons satsningsområder i andre presidentperiode. Etter parlamentsvalget i juni 2022 mistet Macrons valgallianse Ensemble! sitt absolutte flertall i nasjonalforsamlingen, og han og Borne ble derfor avhengig av å fri til andre partigrupper i enkeltsaker for å få flertall. I januar 2024 ble Borne byttet ut med den da 34 år gamle Gabriel Attal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg