Faktaboks

Gabriel Attal
Født
16. mars 1989, Clamart, Frankrike
Gabriel Attal
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Gabriel Attal er en fransk politiker. Han ble utnevnt som statsminister i Frankrike av president Emmanuel Macron i januar 2024. I likhet med Macron tilhører Attal partiet Renaissance (tidligere En Marche!).

Politisk karriere

Attal var medlem av Sosialistpartiet fra 2006 til 2016, og jobbet for helseminister Marisol Touraine fra 2012 til 2017 under president François Hollande. I 2016 ble han medlem av den nystartede og sentrumsorienterte bevegelsen til Emmanuel Macron «En Marche!», som fra 2022 heter Renaissance. Attal ble valgt inn i den franske Nasjonalforsamlingen i 2017, samme år som Macron vant presidentvalget for første gang.

Fra 2020 til 2022 var Attal regjeringens talsperson og sideordnet minister (Ministre délégué) for budsjett, finans og næringsliv. I juli 2023 ble han utnevnt til utdanningsminister, som den yngste noensinne, men satt kun i departementsstolen i fem måneder, til han ble utnevnt som statsminister.

Statsminister

Attal er den fjerde statsministeren som er utnevnt av president Emmanuel Macron, etter Édouard Philippe, Jean Castex og Elisabeth Borne. Sistnevnte gjorde seg upopulær i forbindelse med at pensjonsreformen, som økte pensjonsalderen i Frankrike fra 62 til 64 år, ble vedtatt under store protester. Han er den yngste franske statsministeren under den femte republikk (1958–), og er den første statsministeren som er åpent homofil. Attal regnes som en mulig arvtager etter Macron, som er ferdig med sin andre og siste presidentperiode i 2027.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg