Faktaboks

El Lisitskij
eller Lissitzky egentlig Lazar Markovitsj Lisitskij
Uttale
lisˈitskij
Født
1890
Død
1941
Kestnermappe Proun, Rob. Levnis and Chapman GmbH Hannover #3
Litografi av El Lisitskij fra 1923.

El Lisitskij var en sovjetisk kunstteoretiker, maler, fotograf, arkitekt og grafiker. El Lisitskij ble utdannet ved den tekniske høyskolen i Darmstadt i 1909–1914. Deretter dro han tilbake til Russland, hvor han først kom under innflytelse av Kasimir Malevitsj. Siden sluttet han seg til konstruktivistene.

Han underviste ved kunstakademiet i Moskva i 1921, men reiste året etter tilbake til Tyskland, hvor han sammen med Hans Arp skrev Die Kunstismen (1925). Han traff også Théo Van Doesburg og vanket i Bauhausmiljøet.

El Lisitskij utførte dekorasjonene til kabinettet for moderne kunst i Landesmuseum i Hannover. I 1928 vendte han tilbake til Sovjetunionen og organiserte i årene som fulgte en rekke sovjetiske paviljonger på internasjonale utstillinger i Vest-Europa og Amerika. Det var først og fremst takket være Lisitskij at 1920-årenes sovjetiske avantgarde-kunst ble kjent i Vesten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg