Ekerö

Artikkelstart

Ekerö er en kommune i Uppland, Sverige, i Stockholms län. Den har et areal på 216 km2, 26 984 innbyggere (2016), og inngår i Stor-Stockholm.

Kommunen omfatter fire større og 140 mindre øyer og holmer i den østre delen av Mälaren. De største øyene er Adelsö, Björkö, Ekerö med Munsö, Lovö og Färingsö. Næringslivet domineres av tjenesteytende næringer og en del industri.

Kommunesenter

Kommunesenteret Ekerö, med 11 505 innbyggere (2016), ligger på Ekerön, 18 km sørvest for Stockholm sentrum. Ekerö sentrum ble nyanlagt i 1985–1990 etter tegninger av den britisk-svenske arkitekten Ralph Erskine, som selv bodde i kommunen. Sentrumsområdet består av lave blokker med stor variasjonsrikdom lagt i sluttede, men uregelmessige kvartaler.

Øyene

Drottningholm ligger på en av øyene i Ekerö.

Av /NTB Scanpix ※.

På øya Helgö er det siden 1950-tallet gjennomført et av de mest omfattende arkeologiske feltarbeider i Sverige, med rike funn av gjenstander av glass, bronse, jern og gull.

Også på den vestligste av øyene, Alsnön, finnes det mange oldtidsminner. Her ligger blant annet ruinene av Alsnöhus, en kongsborg fra siste del av 1200-tallet.

Färingsö er for en stor del oppdyrket; nærheten til Stockholm gir gode forutsetninger for gartnerier og hagebruk. Kommunens nest største tettsted, Stenhamra, 3304 innbyggere (2016), ligger på Färingsö.

På Lövön, den østligste av de større øyene, ligger Drottningholm slott.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg