Frihetsstatuen er en kolossalstatue av en frihetsgudinne. Den er et amerikansk nasjonalmonument på Liberty Island ved New York. Frihetsstatuen er en gave fra det franske folk til USA. Den er laget av billedhuggeren Frédéric Auguste Bartholdi og ingeniøren Gustave Eiffel som stod for konstruksjonen. Den ble avduket i 1886.

I høyre hånd holder frihetsgudinnen en fakkel, symbolet på friheten som opplyser verden. I venstre hånd holder hun en tavle, der det med romersk skrift står 4. juli 1776, datoen for den amerikanske uavhengighetserklæringen. Tavlen symboliserer loven samfunnet må bygge på, slik det er nedfelt i denne erklæringen, at alle mennesker er født like, at de alle har fått visse umistelige rettigheter av sin skaper, og at retten til liv, frihet og streben etter lykke er blant disse.

Statuen er 46 m høy, med sokkel 92 m. Fra inngangen i sokkelen fører 403 trappetrinn til det indre av hodet, hvor det er plass for 12 personer. Den tjener også som fyrtårn.

Statuen ble gjenstand for en omfattende restaurering i forbindelse med hundreårsfeiringen i 1986. 11. september 2001 ble statuen stengt for publikum av sikkerhetsmessige grunner. Publikum fikk igjen adgang sommeren 2004, men på grunn av fare for terroraksjoner, ikke til utkikksplattformen i strålekronen.

I statuen ble det brukt kobber fra Vigsnes kobberverkKarmøy. Statuen står oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.