Frihetsstatuen

Frihetsstatuen i New York. Størrelsen anskueliggjøres ved sammenligning med publikum på utsiktsbalkongen

Av /※.
Liberty Island

Liberty Island med Frihetsstatuen – Statue of Liberty – utenfor sørspissen av Manhattan i New York City.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Frihetsstatuen er en kolossalstatue av en frihetsgudinne. Den er et amerikansk nasjonalmonument på Liberty Island ved New York. Frihetsstatuen er en gave fra det franske folk til USA. Den er laget av billedhuggeren Frédéric Auguste Bartholdi og ingeniøren Gustave Eiffel som stod for konstruksjonen. Den ble avduket i 1886.

Faktaboks

Også kjent som
Statue of Liberty Enlightening the World

I høyre hånd holder frihetsgudinnen en fakkel, symbolet på friheten som opplyser verden. I venstre hånd holder hun en tavle, der det med romersk skrift står 4. juli 1776, datoen for den amerikanske uavhengighetserklæringen. Tavlen symboliserer loven samfunnet må bygge på, slik det er nedfelt i denne erklæringen, at alle mennesker er født like, at de alle har fått visse umistelige rettigheter av sin skaper, og at retten til liv, frihet og streben etter lykke er blant disse.

Statuen er 46 meter høy, med sokkel 92 meter. Fra inngangen i sokkelen fører 403 trappetrinn til det indre av hodet, hvor det er plass for 12 personer. Den tjener også som fyrtårn.

Statuen ble gjenstand for en omfattende restaurering i forbindelse med hundreårsfeiringen i 1986. 11. september 2001 ble statuen stengt for publikum av sikkerhetsmessige grunner. Publikum fikk igjen adgang sommeren 2004, men ikke til utkikksplattformen i strålekronen på grunn av fare for terroraksjoner.

I statuen ble det brukt kobber fra Vigsnes kobberverkKarmøy. Statuen står oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Frihetsstatuen
Frihetsstatuen står på Liberty Island utenfor New York.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg