Christiania Spigerverk

Foto fra 1955.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Christiania Spigerverk, norsk industribedrift anlagt i 1853 i Nydalen i Oslo for fabrikasjon av spiker og smigods basert på skrapjern. Den skrapjernsbaserte stålproduksjonen i Oslo ble avviklet i 1989, men deler av produksjonen fortsatte under andre selskaper, med Christiania Spigerverk som varemerke. Produksjonen i Nydalen ble lagt ned i 2010. Varemerket Christiania Spigerverk eies fra 2017 av Simpson Strong-Tie.

Faktaboks

Også kjent som

Spikerverket

Historie

Christiania Spigerverk ble grunnlagt i 1853 som Christiania Spiger- og Valseværk. Initiativtaker var blant andre Oluf Onsum, som anla Kværner Brug. Bedriften ble i 1888 aksjeselskap og fikk sitt nåværende navn. Fra slutten av 1920–årene ble Spigerverket et betydelig jern- og stålverk og utviklet seg til å bli et av landets største industriselskaper med blant annet gruvedrift, produksjon av råjern, ferrolegeringer og stål, samt en lang rekke ferdigvarer. Konsernet omfattet bedrifter med produksjon mange steder i Norge, blant annet Bremanger Smelteverk, Bråstad gruve, Norsk Nefelin og Rødsand Gruber.

I 1972 ble Christiania Spigerverk fusjonert med Elkem; da hadde Spigerverk-konsernet omkring 4600 ansatte, og selve Spigerverket ble hovedbedriften i Elkems ståldivisjon. Elkem solgte i 1985 Christiania Spigerverk, med fabrikker også i Mandal og Stavanger, til Norsk Jernverk. Bedriften ble etter hvert organisert som et eget aksjeselskap under Norsk Jern Holding, senere Fundia. Den skrapjernsbaserte stålproduksjonen i Oslo ble avviklet i 1989, men spikerproduksjonen ble i 1993 utskilt fra Fundia-konsernet som det selvstendige selskapet Christiania Spigerverk. Selskapet hadde 70 millioner i omsetning og 22 ansatte (2011).

I 2010 ble produksjonen i Nydalen lagt ned, og flyttet til fabrikker i Polen og Sverige. Hallene ble revet for å gi plass til boliger og kontorbygg. Celsa Steel Service har i dag landets største videreforedlingsfabrikk for armeringsnett i deler av Spigerverkets gamle produksjonslokaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg