Christiania Spigerverk

Foto fra 1955.
Av /NTB Scanpix.

Christiania Spigerverk, norsk industribedrift anlagt 1853 i Nydalen i Oslo som Christiania Spiger- og Valseværk for fabrikasjon av spiker og smigods. Initiativtaker var bl.a. Oluf Onsum, som anla Kværner Brug. Bedriften ble 1888 aksjeselskap og fikk sitt nåværende navn. Fra slutten av 1920–årene ble Spigerverket et betydelig jern- og stålverk og utviklet seg til å bli et av landets største industriselskaper med bl.a. gruvedrift, produksjon av råjern, ferrolegeringer og stål, samt en lang rekke ferdigvarer. Konsernet omfattet bedrifter med produksjon mange steder i Norge, bl.a. Bremanger Smelteverk, Bråstad gruve, Norsk Nefelin og Rødsand Gruber.

1972 ble Christiania Spigerverk fusjonert med Elkem; da hadde Spigerverk-konsernet omkring 4600 ansatte, og selve Spigerverket ble hovedbedriften i Elkems ståldivisjon. Elkem solgte 1985 Christiania Spigerverk, med fabrikker også i Mandal og Stavanger, til Norsk Jernverk. Bedriften ble etter hvert organisert som et eget aksjeselskap under Norsk Jern Holding, senere Fundia. Den skrapjernsbaserte stålproduksjonen i Oslo ble avviklet 1989, men spikerproduksjonen ble 1993 utskilt fra Fundia-konsernet som det selvstendige selskapet Christiania Spigerverk. 70 millioner i omsetning og 22 ansatte (2011).

I 2010 ble produksjonen i Nydalen lagt ned, og flyttet til fabrikker i Polen og Sverige. Hallene ble revet for å gi plass til boliger og kontorbygg. Celsa Steel Service har i dag landets største videreforedlingsfabrikk for armeringsnett i deler av Spigerverkets gamle produksjonslokaler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg