Faktaboks

Egil Danielsen
Født
9. november 1933, Hamar
Død
29. juli 2019
Virke
Friidrettsutøver
Familie

Foreldre: Rørlegger Tor Danielsen (1910–48) og Dagny Pedersen (1912–96).

Gift 7.12.1957 med Kari Sæther (20.12.1938–).

Egil Danielsen

Egil Danielsen like etter tilslaget i et av sine kast i Melbourne 1956.

Av /NTB Scanpix ※.

Egil Danielsen var Norges fremste spydkaster i 1950-årene og huskes særlig for sin verdensrekord og gullmedalje i de olympiske leker i Melbourne 1956.

Danielsens vinnerkast i 1956 var mer enn to meter over den tidligere verdensrekorden, nesten seks meter lenger enn nest beste kast i konkurransen og stod som olympisk rekord til 1968. Han var også OL-deltaker i 1960, uten å kvalifisere seg til finalen. Danielsen tok EM-sølv i 1958 og vant fem norgesmesterskap i årene 1953–1957.

Danielsen representerte Hamar Idrettslag.

Uvanlig talent

Danielsen ble født, oppvokst og hadde sitt tilhold på Hamar gjennom hele livet. Etter eksamen fra teknisk aftenskole i 1953 var Hamar brannvesen hans faste arbeidsplass i mer enn 30 år. Også idrettslig sett har det vært små svingninger i den rotekte hedmarkingens virksomhet. Spydet har vært hans «våpen» og Hamar Idrettslag hans sikre base gjennom alle år.

Han var bare 15 år gammel da han vakte oppsikt ved å bli nummer to i spydkonkurransen under junior-NM i 1949 på Hønefoss. Selv om han «bare» kastet 52,87 m, var man klar over at et talent var funnet. Året etter ble det gull i juniormesterskapet og bronse i seniorenes oppgjør. Så gikk det jevnt og systematisk fremover, slik at det ble NM-sølv 1952. Før han var fylt 20 år hadde han vunnet det første av sine fem norgesmesterskap – de kom som perler på en snor i årene 1953–1957, og det var aldri noen tvil om hvem som var 1950-årenes spydkaster i Norge.

Også rekordlisten til Egil Danielsen kom etter hvert til å bli imponerende. Hans første norgesrekord ble satt 1953 og lød på 70,77 m, som i ettertid kan virke ganske beskjedent. Men det var stadig fremgang å spore, og den aller siste av hans i alt elleve norgesrekorder huskes av enhver friidrettsentusiast. Seierssifrene 85,71 fra de olympiske leker i Melbourne i 1956 er et av de mest kjente tall i norsk idrettshistorie. Danielsens forgjenger på rekordlisten var for øvrig klubbkameraten Odd Mæhlum, slik at Hamar Idrettslags medlemmer stod på den norske spydtronen i ti år.

OL-bragden i Melbourne

Danielsen kommer hjem til Hamar etter OL-bragden i Melbourne i Australia.
Danielsen kommer hjem til Hamar etter OL-bragden i Melbourne i Australia. Hamarfolket møter mannsterkt opp utenfor jernbanestasjonen og jubler for gullgutten.
Egil Danielsen
NTB.

Men tross nasjonale mesterskap og rekorder vil hans navn først og fremst være uløselig knyttet til innsatsen i Melbourne-lekene. Da Danielsen var klar til å ta fatt på spydkastkonkurransen, var det 36 år siden Norge sist hadde vunnet et olympisk friidrettsgull – det skjedde i Antwerpen 1920 da Helge Løvland vant den dramatiske tikamp-konkurransen. På den annen side hadde Audun Boysen sikret seg bronsemedaljen på 800 m fem minutter før Danielsen skulle begynne å kaste for alvor.

Men det var lite som tydet på at Boysens bragd hadde inspirert Danielsen. Det så nemlig slett ikke lyst ut for ham i innledningen av det olympiske oppgjøret. De tre første kastene var mer eller mindre mislykkede, og det var med et nødskrik Danielsen kvalifiserte seg for de tre avgjørende finaleomgangene. Og da skjedde det. Den snaut 23 år gamle hamargutten sendte spydet av gårde slik at publikum, konkurrenter og journalister bare måpte. Selv den norske radioreporteren holdt et øyeblikk på å bli helt stum. 85,71 m landet spydet på og fortalte publikum at den gamle olympiske rekorden var slått med praktisk talt 12 meter, verdensrekorden var forbedret med 2,05 m og Danielsen hadde kastet 2,14 m lengre enn han selv noensinne hadde prestert tidligere. Og det aller viktigste og kanskje mest imponerende var at han hadde kastet 5,73 m lengre enn sin nærmeste konkurrent. 85,71 ble stående som olympisk rekord i tolv år, til sovjetrusseren Janis Lusis forbedret den i Mexico City 1968.

Utmerkelser

Egil Danielsen fotografert foran statuen av ham selv utenfor Vikingskipet på Hamar.
Egil Danielsen fotografert foran statuen av ham selv utenfor Vikingskipet på Hamar.
Egil Danielsen
Av /NTB.

For bragden i Melbourne ble Danielsen i 1956 tildelt Fearnleys olympiske ærespris, Morgenbladets gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett.

Den olympiske bragden er imidlertid langt fra det eneste Danielsen kan vise til fra de internasjonale oppgjør. Høyt rager hans sølvmedalje fra europamesterskapet i 1958 da Janusz Sidlo var den eneste som maktet å beseire ham. Hans deltakelse i 31 landskamper i friidrett representerer også en ganske unik karriere. I olympiaåret 1956 vant han sin gren i samtlige landskamper som Norge utkjempet.

En statue av Egil Danielsen er reist utenfor Hamar Olympiahall, slik at også kommende generasjoner vil bli minnet om byens store spydkaster.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Per Jorsett: Norsk biografisk leksikon 2
  • Til topps med spydet (sm.m. F. Norstrøm), 1957 (2. utg. 1977)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg