Egil Andersen Hylleraas, født i Engerdal, norsk fysiker. Universitetsstipendiat i fysikk 1926–31, studerte teoretisk fysikk hos Max Born i Göttingen 1926–28, dr.philos. 1933, 1931–37 medlem av Chr. Michelsens institutt i Bergen og fra 1937 til sin død professor i teoretisk fysikk ved Universitetet i Oslo.

Av hans vitenskapelige arbeider kan fremheves eksperimentelle bestemmelser av atomanordningen i krystaller, teoretiske undersøkelser av dobbeltbrytning og optisk dreiningsevne i krystaller og deres avhengighet av krystallstrukturen, samt teoretiske beregninger av energitilstander for atomer og molekyler på grunnlag av den nye kvantemekanikk. Grunnleggende var en behandling av flerelektronproblemer, som støtter seg på anvendelse av variasjonsregningens metoder, og som han anvendte for å beskrive heliumatomet og det negative hydrogenion. Videre kan nevnes beregning av bindingsenergien i positroniummolekylet, av den magnetiske skjerming i helium- og hydrogenmolekylet og studier av den relativistiske bølgeligning.

Hylleraas utgav en omfattende lærebok i teoretisk fysikk og en populær bok, Atomene, forskningens vei mot ukjent land (1947). I 1939 startet han tidsskriftet Fra fysikkens verden og var redaktør for dette til 1956. Han skrev en rekke artikler av populærvitenskapelig, historisk og filosofisk innhold, og mottok flere utmerkelser for sine vitenskapelige arbeider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.