Egil Hylleraas

Faktaboks

Egil Hylleraas

Egil Andersen Hylleraas

Født
15. mai 1898, Engerdal
Død
28. oktober 1965, Oslo

Egil Andersen Hylleraas. Foto fra 1959.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Egil Hylleraas var en norsk fysiker som er kjent for en rekke viktige arbeider innen atomfysikk og kvantemekanikk.

Hylleraas var universitetsstipendiat i fysikk i 1926–1931 og studerte teoretisk fysikk hos Max Born i Göttingen i 1926–1928. Han ble dr.philos. i 1933. I 1931–1937 var han medlem av Chr. Michelsens Institutt i Bergen, og fra 1937 til sin død var han professor i teoretisk fysikk ved Universitetet i Oslo.

Av hans vitenskapelige arbeider kan fremheves eksperimentelle bestemmelser av atomanordningen i krystaller, teoretiske undersøkelser av dobbeltbrytning og optisk dreiningsevne i krystaller og deres avhengighet av krystallstrukturen, samt teoretiske beregninger av energitilstander for atomer og molekyler på grunnlag av den nye kvantemekanikken. Grunnleggende var en behandling av flerelektronproblemer, som støtter seg på anvendelse av variasjonsregningens metoder, og som han anvendte for å beskrive heliumatomet og det negative hydrogenionet. Videre kan nevnes beregning av bindingsenergien i positroniummolekylet, av den magnetiske skjermingen i helium- og hydrogenmolekylet og studier av den relativistiske bølgeligningen.

Hylleraas utgav en omfattende lærebok i teoretisk fysikk og en populær bok, Atomene, forskningens vei mot ukjent land (1947). I 1939 startet han tidsskriftet Fra fysikkens verden og var redaktør for dette til 1956. Han skrev en rekke artikler av populærvitenskapelig, historisk og filosofisk innhold, og mottok flere utmerkelser for sine vitenskapelige arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg