Edward Samuel Miliband, mest kjent som Ed Miliband, er en britisk politiker for Labour, arbeiderpartiet i Storbritannia. Fra 2010 til 2015 var Miliband Labours partileder.

Miliband er sønn av polsk-jødiske innvandrere og lillebror av David Miliband, som han i 2010 konkurrerte om ledervervet i partiet med. Deres far, Ralph Miliband, var en marxistisk teoretiker og professor i statsvitenskap.

Ed Miliband er utdannet BA ved Universitetet i Oxford og MSc ved London School of Economics. Han ble tidlig medlem av Labour og var politisk rådgiver før han i 2005 ble innvalgt i Underhuset fra kretsen Doncaster North i Yorkshire.

Ed Miliband kom med i regjeringen 2007 og var 2008-10 leder for det nyopprettede departementet for energi- og klimaspørsmål.

Etter Labours valgnederlag 2010 stilte Ed Miliband som partilederkandidat og vant en noe overraskende seier over sin bror David. Ed Miliband vant med støtte fra fagforeningene, mens broren David hadde flertall blant partimedlemmer og folkevalgte. Valget av Ed Miliband ble sett på som en seier for venstresiden i partiet og et farvel til "New Labour"-politikken til Tony Blair.

I løpet av sin første periode som leder har Ed Miliband beveget Labour tilbake i en "rødere" retning, og fjernet partiet fra det politiske sentrum/venstre. Som partileder fikk han tilnavnet "Red Ed", og han skåret svakt på personlige målinger.

Miliband er blitt vurdert som en av de svakeste Labour-lederne. Inn mot valget i 2015 klarte verken han eller Labour å utnytte koalisjonsregjeringens relative upopularitet (De konservative og Liberaldemokratene regjerte sammen 2010-15).

På tross av stemmemessig fremgang gikk Labour tilbake ved valget 2015, særlig fordi partiet mistet nesten hele sin representasjon i Skottland. Miliband trakk seg som partileder umiddelbart etter valgnederlaget. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.