Faktaboks

Ed Miliband

Edward Samuel Miliband

Født
24. desember 1969, London
Ed Miliband var partileder i Labour 2010-2015.
Tidligere partileder Ed Miliband på Labours partikonferanse i 2014
Labour Party er det britiske arbeiderpartiet, et av de dominerende partiene i britisk politikk.

Ed Miliband er en britisk politiker for Labour Party, arbeiderpartiet i Storbritannia. Fra 2010 til 2015 var Miliband Labours partileder.

Bakgrunn

Miliband er sønn av polsk-jødiske innvandrere og lillebror av David Miliband, som han i 2010 konkurrerte om ledervervet i partiet med. Deres far, Ralph Miliband, var en marxistisk teoretiker og professor i statsvitenskap.

Ed Miliband er utdannet BA ved Universitetet i Oxford og MSc ved London School of Economics. Han ble tidlig medlem av Labour og var politisk rådgiver før han i 2005 ble innvalgt i Underhuset fra kretsen Doncaster North i Yorkshire.

Politisk karriere

Ed Miliband kom med i regjeringen i 2007 og var i 2008–2010 leder for det nyopprettede departementet for energi- og klimaspørsmål.

Etter Labours valgnederlag i 2010 stilte Ed Miliband som partilederkandidat og vant en noe overraskende seier over sin bror David. Ed Miliband vant med støtte fra fagforeningene, mens broren David hadde flertall blant partimedlemmer og folkevalgte. Valget av Ed Miliband ble sett på som en seier for venstresiden i partiet og et farvel til «New Labour»-politikken til Tony Blair.

Partileder

I løpet av sin første periode som leder har Ed Miliband beveget Labour tilbake i en «rødere» retning, og fjernet partiet fra det politiske sentrum/venstre. Som partileder fikk han tilnavnet «Red Ed», og han skåret svakt på personlige målinger.

Miliband er blitt vurdert som en av de svakeste Labour-lederne. Inn mot valget i 2015 klarte verken han eller Labour å utnytte koalisjonsregjeringens relative upopularitet (De konservative og Liberaldemokratene regjerte sammen i 2010–2015).

På tross av stemmemessig fremgang gikk Labour tilbake ved valget i 2015, særlig fordi partiet mistet nesten hele sin representasjon i Skottland. Miliband trakk seg som partileder umiddelbart etter valgnederlaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg