Kart, av Mr Accountable. Tilgjengelig under GFDL eller CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons
.
Lisens: fri
Provinsens flagg, av Juergen Krause [Public domain], via Wikimedia Commons
.
Lisens: fri

East Sepik er en provins i Papua Ny-Guinea. Den har fått navn etter elva Sepik, som strekker seg innover i landet fra Murik Lakes til grensen mot indonesisk Papua i naboprovinsen Sandaun. Hovedstaden er Wewak, og provinsen har 449 395 innbyggere (2011). Landarealet er 43 426 km2 og befolkningstettheten er 7,9 per kvadratkilometer.

Øyene Kairiru, Muschu og Schoutenøyene hører til provinsen. Innenfor Wewak ligger Torricelli- og Prince Alexander-fjellene, før landskapet strekker seg ut i deltaet rundt Sepik. Mot provinsene Enga og Southern Highlands i sør ligger fjellkjeden Central range.

Det er veiforbindelse mellom Wewak og landsbyene Angoram, Ambunti og Maprik ved Sepik og Aitape og Vanimo i Sandaun. Det er seks distrikter i provinsen med Ambunti, Angoram, Maprik, Wewak, Wosera og Yangoru som administrative sentre. Tidligere statsminister Sir Michael Thomas Somare kommer fra East Sepik.

Folkegrupper i East Sepik

De ulike folkegruppene i East Sepik snakker både austronesiske og papuaspråk. Langs kysten, mellom øyene og rundt Sepik-elva har gruppene tradisjonelt vært knyttet sammen i utstrakte og overlappende handelsnettverk. Ved munningen av Sepik bygger folk husene sine på stylter i deltaet Murik Lakes, og med lite dyrkbar jord, har de som bor her vært sentrale i disse nettverkene for å skaffe seg det de har trengt til livsopphold. Gruppene langs Sepik er spesielt kjent for sin treskjæringskunst, som i nyere tid også har blitt en viktig næring rettet mot turister.

Les egne artikler om noen av disse gruppene: abelam, arapesh, chambri, kwoma, wogeo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg