wogeo

Wogeo, folkegruppe som bor på øya Vokeo, den vestligste av øyene i øygruppa Schouten Islands på nordkysten av Papua Ny-Guinea. I henhold til folketellingen i 2000, bodde det 1000 mennesker på øya. Sammen med inbyggerne på naboøya Koil (til sammen 1624 mennesker), snakker de et austronesisk språk (wogeo) som tilhører manam-gruppen klassifisert under vestoseaniske språk.

Faktaboks

Også kjent som

oageva

Subsistens

Innbyggerne på Vokeo bor i omlag 20 landsbyer spredt rundt kysten av øya og livnærer seg av subsistensjordbruk, fiske og noe husdyrhold (griser og høns). De driver svijordbruk og dyrker søtpoteter, bananer, taro, yams og maniok. Det produseres også kopra, kakao og vanilje til salg på fastlandet.

Organisering

Landsbyene er organisert i ulike deler eller sider som bebos av mennesker som har tilhørighet der gjennom slektskap, ekteskap eller annen tilknytning til stedet (wogeo-folk snakker om dette som å "følge stier"). Husholdene består som regel av en kjernefamilie sammen med ugifte voksne søsken og aldrende foreldre.

Husene er signifikante og meningsbærende for wogeo-folk. De er navngitte, har sine egne historier og design, og eksisterer uavhengig av den faktiske konkrete strukturen som må bygges om igjen hver 15.-20. år. Husene eies av matrilineære avstamningsgrupper.

Rettigheter til å dyrke jord overføres fra foreldre til barn - vanligvis fra far til sønn, men også gjennom kvinnelige ledd. Disse rettighetene er representert ved et sett navngitte og utskårne bjelker i takene på de tradisjonelle husene. Til disse bjelkene er det også knyttet en rekke navn og kunnskap, samt relasjoner til tradisjonelle handelspartnere fra fastlandet og de andre øyene.

Religion og rituelt liv

Flertallet av øyboerne er katolikker, og et mindretall er syvendedagsadventister. Misjonærer fra The Mission of the Sacred Heart etablerte seg på øya på 1950-tallet, og på 1970-tallet hadde de aller fleste blitt kristne. Det bor ikke lenger noen misjonærer på øya, men kirken står i dag sterkt.

Litteratur

  • Anderson, A. 1998. Sans av steder i Melanesia, Norsk Antropologisk Tidsskrift 9(1): 21–33. Se artikkelen online
  • Anderson, A. 2011. Landscapes of Relations and Belonging: Body, Place and Politics in Wogeo, Papua New Guinea. New York og Oxford: Berghahn Books. Se boka i Google Books. Finn boka i BIBSYS
  • Anderson, A. og M. Exter. 2005. Wogeo Texts: Myths, Songs and Spells from Wogeo Island, Papua New Guinea. Oslo: The Kon-Tiki Museum, Institute for Pacific Archaeology and Cultural History. Se boka online. Finn boka i BIBSYS
  • Exter, M. 2003. Phonetik und Phonologie des Wogeo. Köln: University of Cologne. Se boka online
  • Hogbin, H.I. 1970. The Island of Menstruating Men: Religion in Wogeo, New Guinea. Scranton: Chandler. Finn boka i BIBSYS
  • Hogbin, H.I. 1978. The Leaders and the Led: Social Control in Wogeo, New Guinea. Melbourne: Melbourne University Press. Finn boka i BIBSYs

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg