chambri

Artikkelstart

Chambri er en folkegruppe i Papua Ny-Guinea som bor ved Chambrisjøen ved elven Sepik i East Sepik-provinsen. De teller i overkant av 1000 mennesker (2011), og snakker et papuansk språk.

Faktaboks

Uttale
chˈambri
Også kjent som

chambuli eller tchambuli

Chambri er organisert i navngitte farslinjer, og ekteskap mellom gruppene er strengt regulert. Folkegruppen livnærer seg hovedsakelig av fisk og sago som de bytter til seg eller kjøper. Penger skaffes ved salg av røkt fisk til arbeidsmigranter i nærliggende småbyer og kunsthåndverk til kunsthandlere og turister. Sammen med andre folkegrupper i området, som utnytter andre økologiske nisjer, inngår chambriene i et nettverk av handelsrelasjoner. De har vært katolikker siden 1960-årene, men overbevisningen om at kilden til naturlige og sosiale krefter ligger hos forfedrene er fortsatt sterk.

Chambriene er kjent for overgangsritualer hvor unge menn får kuttet et mønster i huden på overkroppen som skal ligne krokodilleskinn.

Sammen med to andre grupper ved Sepik, arapesh og mundugumur, ble chambriene studert av den amerikanske antropologen Margaret Mead i 1931–33. Mead var opptatt av ulikheter mellom gruppene i temperament og kjønnsroller, og forskningen ble blant annet publisert i boken Sex and Temperament in Three Primitive Societies (1935).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg