De hellige tre konger, betegnelse på de vise (gr. magoi), som ifølge Matt 2,1–18 kom fra Østen for å tilbe Jesusbarnet. De representerte fremmede folkeslags, og kanskje også visdommens, hyllest av frelseren. Matteus fremstiller dem som astrologer; de tyder stjernenes bevegelser. På grunn av de tre gavene, gull, røkelse og myrra, regnet tradisjonen med at de måtte være tre, og innflytelse fra Jes 60,3 gjorde dem til konger. Navnene Kaspar, Melkior og Baltasar forekommer først på 500-tallet. Den tysk-romerske keiser Fredrik Barbarossa førte angivelig deres lik fra Milano til Köln 1164, hvor de ennå hører til domkirkens merkeligste relikvier.

I middelalderen avbildes Kaspar, konge av Persia, som en hvit mann i 60-årene, Melkior, konge av Nubia, som en 40-åring med et ansikt av rødbrun farge, og Baltasar, konge av Saba, som en 20-årig afrikaner.

I de vestlige kirkene feires den 6. januar som De hellige tre kongers dag, eller som 13. dag jul: avslutningen på julefeiringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. januar 2012 skrev Svein Askheim

I dag er De hellige tre kongers dag eller 13. dag jul, som markerer julens avslutning.

6. januar 2012 svarte Hans Kvalbein

I de vestlige kirkene blir 6.januar feiret som De hellige tre kongers dag og 13. dag jul, som markerer julens avslutning.

16. januar 2012 svarte Hans Kvalbein

Kjære Svein Askheim,

Takk for innspill til artikkelen om De hellige tre konger i SNL.

Som du kanskje allerede har registrert, har jeg tatt inn ditt anliggende i artikkelen.

Beste hilsen

Hans Kvalbein

fagansvarlig for NT

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.