Et av maleriene fra Lascaux-hulen.

Lascaux-hulen av Prof saxx. CC BY SA 3.0

Maleriet som viser en mann som angripes av en såret bisonokse, ved siden av ham er det tegnet en stake med en fuglefigur på toppen. 

Lascaux-hulen av Peter80. CC BY SA 3.0

Lascaux-hulen er en hule med steinaldermalerier i Vézère-dalen, nær Montignac, departementet Dordogne i Frankrike. Lascaux-hulen utgjør ett av de mest berømte funnene av hulemalerier. Maleriene tilhører den senpaleolittiske kunsten og er etter C 14-prøver datert til sen Magdalénien (ca. 11 500 år fvt.). Hulen ble oppdaget i 1940, men på grunn av funnets store verdi og utmerkede bevaringstilstand ble det ikke offentliggjort før etter andre verdenskrig.

Den dekorerte delen av grotten består av en stor sal med et tverrgalleri. De ca. 800 maleriene finnes på vegger og tak og viser hester, okser og dyr av hjorteslekten, dessuten kan nevnes et neshorn, villgeit, et fantasidyr som ligner enhjørning, geometriske figurer og menneskeskikkelser. En scene viser en liggende mann som angripes av en såret bisonokse, ved siden av ham er det tegnet en stake med en fuglefigur på toppen. Tegningen er malt i svart, rød oker og fiolett, en del er bare risset inn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.