Lascaux-hulen

Et av maleriene fra Lascaux-hulen.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Maleriet som viser en mann som angripes av en såret bisonokse, ved siden av ham er det tegnet en stake med en fuglefigur på toppen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Lascaux-hulen er en hule med steinaldermalerier i Vézère-dalen, nær Montignac, departementet Dordogne i Frankrike. Lascaux-hulen utgjør ett av de mest berømte funnene av hulemalerier. Maleriene tilhører den senpaleolittiske kunsten og er etter C 14-prøver datert til sen Magdalénien (ca. 11 500 år fvt.). Hulen ble oppdaget i 1940, men på grunn av funnets store verdi og utmerkede bevaringstilstand ble det ikke offentliggjort før etter andre verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
laskˈå-

Den dekorerte delen av grotten består av en stor sal med et tverrgalleri. De ca. 800 maleriene finnes på vegger og tak og viser hester, okser og dyr av hjorteslekten, dessuten kan nevnes et neshorn, villgeit, et fantasidyr som ligner enhjørning, geometriske figurer og menneskeskikkelser. En scene viser en liggende mann som angripes av en såret bisonokse, ved siden av ham er det tegnet en stake med en fuglefigur på toppen. Tegningen er malt i svart, rød oker og fiolett, en del er bare risset inn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg