Faktaboks

Dionysios Areopagita

Dionysius

Uttale
dionˈysios areopagˈita
Dionysios Areopagita

Denne bysantinske mosaikken er fra tidlig på 1000-tallet

Dionysios Areopagita
Av /Hosios Loukas-klosteret, Boeotia, Hellas 𝒲.

Dionysios Areopagita, etter tradisjonen Athens første biskop.

Dionysios var medlem av domstolen på Areopagos, som etter Apostlenes gjerninger 17,34 ble omvendt ved Paulus' forkynnelse. Han ble etter sigende Athens første biskop og døde som martyr. Han er senere identifisert med Frankrikes skytshelgen, Saint Denis, som ved midten av 200-tallet skal ha grunnlagt menigheten i Paris og vært Paris' første biskop.

Dionysios er feilaktig blitt tilskrevet forfatterskapet til en rekke skrifter av en ukjent teolog fra 500-tallet, de såkalte pseudodionysiske skrifter. Det mest kjente av disse er Om de himmelske hierarkier, som forener nyplatonisme og kristendom. Sentralt i denne teologien står menneskets gradvise guddommeliggjøring og sjelens forening med Gud. Skriftene er blitt kommentert av nesten alle store middelalderteologer, både i den ortodokse kirken og i den romersk-katolske kirke, og har spilt en stor rolle i kristen mystikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg